Újabb súlyos kórházi visszaélés: hiányos romántudása miatt aláztak meg egy magyar kislányt Temesváron

Bíró Blanka 2018. február 15., 23:28

Megaláztak Temesváron egy kézdi­vásárhelyi kislányt, amiért nem beszél jól románul.

A gyermek szüleit már megkereste a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, amely az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) fog feljelentést tenni, illetve nemzetközi szintre viszi az ügyet, ha ebbe a család is beleegyezik – tájékoztatott csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Benkő Erika parlamenti képviselő, a szolgálat vezetője.

Az eset kísértetiesen hasonlít a pontosan két évvel ezelőtt, 2016 februárjában Kolozsváron történtekre, ugyanis Temesváron is egy orvos volt az, aki elkövette a visszaélést.

Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző a Székely Hírmondó napilapban számolt be arról, ami a bánsági megyeszékhelyen történt múlt hétvégén, amikor odalátogatott a Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es női kosárlabdacsapata, hogy az országos bajnokság elődöntőjében játsszon. Kiderült, hogy néhányuk játékengedélyéhez hiányzott a sportorvosi láttamozás, amit helyben pótolni kellett, ezért egy helyi egészségügyi intézményben jelentkeztek.

„A vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta egyik tanítványomat azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul” – számolt be az edző.

Az orvos ráadásul a kórlap hátoldalára is ráírta: „Az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal”.

Farkas Alpár szerint a megaláztatások a szállodában is folytatódtak, ahol szintén számonkérték a gyerekektől, hogy nem beszélnek folyékonyan románul. Farkas megdöbbentőnek tartja, hogy az eset a magyar határ szomszédságában történt, egy olyan városban, amely híres arról, hogy több nemzetiség él egymás mellett. A 2021-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet betöltő Temesvár egyébként pályázatát is a multikulturalitásra és a város többszínűségre építette, amelyre elvileg büszkék a helyiek.

Benkő Erika rámutatott:

amennyiben a család beleegyezik, hivatali visszaélés vádjával bírósági úton is megtámadható az orvos.

Az RMDSZ politikusa ugyanakkor hangsúlyozta: amennyiben bárkivel hasonló eset történik, bátran forduljon a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz, amely jogi támogatást nyújt.

Mint ismeretes, 2016 februárjában a kolozsvári gyermekkórházban alázott meg durván egy olaszteleki lányt egy orvos ugyancsak azért, mert nem beszélt jól románul. A 17 éves háromszéki lány versmondó és népdalvetélkedőn vett részt Kolozsváron, ahol az egyik gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz.

A kolozsvári gyermekgyógyászaton nem beszélhetett anyanyelvén a kórház személyzetével, Ioan Dobrescu ügyeletes orvos pedig hiányos román nyelvtudása miatt sértően bánt vele és a kísérőjével is. Az RMDSZ feljelentése alapján a CNCD 2000 lejre büntette a kórházat, 1000 lejre pedig a kislányt sértegető orvost. Ioan Dobrescut egyébként 2016 nyarán csúszópénz elfogadása miatt alapfokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.