Nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel is bővül a román fegyverarzenál

MTI 2018. február 15., 21:43

Románia három, egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, az erről szóló törvénytervezetet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

Fotó: Wikipédia

A nagy hatótávolságú tűztámogató eszközök beszerzését Románia nemzetbiztonsági érdekeivel, NATO-tagállamként vállalt kötelezettségeivel és az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnersége elmélyítésének szándékával indokolta a védelmi minisztérium.

A döntésről kiadott kormányközlemény nem tartalmazza a vételárat, de a Hotnews.ro hírportál tudni véli, hogy a beszerzés – lövedékeket, szenzorokat, kiegészítő műszaki felszereléseket, cserealkatrészeket és kiképzést is magába foglaló – költségvetése eléri a másfél milliárd dollárt. A hírforrás szerint a távirányított lövedékeket használó, 300 kilométeres hatótávolságú HIMARS sorozatvetőket szinte bárhova el lehet juttatni, az azokat szállító teherautók terepjáró képességeinek köszönhetően.

A sorozatvetők a román légierő és sok NATO-tagállam által használt Hercules katonai repülőgépekkel légi úton is szállíthatók.

A HIMARS-program a csaknem négymilliárd dollárért megrendelt hét Patriot típusú rakétavédelmi rendszer után a második közvetlen hadi felszerelési beszerzés Románia és az Egyesült Államok kormánya között. A bukaresti Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tavaly augusztusban hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. Románia 2017-ben a GDP két százalékának megfelelő szint (hárommilliárd euró) fölé emelte a védelmi minisztérium költségvetését. A parlamenti pártok előzőleg egyhangúlag kötelezettséget vállaltak arra: bárki is alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.