Kövesit nem hatotta meg a „vádlottak fesztiválja”, ezért nem mond le a DNA éléről

Krónika 2018. február 14., 21:22

Semmi okom nincs arra, hogy lemondjak a tisztségemről, mert a munkám során mindig betartottam a törvényeket – jelentette ki szerda este Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész.

Maratoni, több mint két órás sajtótájékoztatóján az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője többek között elmondta, hogy nem véletlenszerűek az utóbbi időben az igazságszolgáltatási rendszer ellen indított támadások. Szerinte ezek célja „a román állam térdre kényszerítése, a társadalom megalázása”. Kövesi arra utalt, hogy a szociálliberális kormánykoalíciót támogató hírtelevíziók a napokban súlyos visszaélésekkel, bizonyítékok meghamisításával vádolták a DNA-t, erre hivatkozva pedig kormánypárti politikusok Kövesi távozását követelték.

„Nem hiszem, hogy ez egy véletlenszerű támadás lenne. Az utóbbi időben valóságos fesztivál részesei vagyunk, amelyen a vádlottak és elítéltek féligazságokat vagy hazugságokat mondanak. Itt nem Kövesiről vagy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészéről van szó. (...) A DNA nem egy emberből áll, a DNA egy intézmény. Ez a támadás nem Kövesi ellen irányul, ez a támadás azok ellen az ügyészek ellen irányul, akik végezték a dolgukat, e támadás célja a román állam térdre kényszerítése, a társadalom megalázása, a román állampolgárok megalázása” – idézte Kövesit az Agerpres hírügynökség.

A DNA vezetője szerint az igazságszolgáltatás elleni „ostrom” már több mint egy éve tart, és az ehhez megfelelő erőforrásokkal rendelkező támadók szándéka az igazságszolgáltatás hiteltelenítése.

„Hogy miért támadnak bennünket? Azért, mert végeztük a dolgunkat, mert bebizonyítottunk korrupciós tetteket. Az igazságszolgáltatás több mint egy éve ostrom alatt áll. Ha megnézzük, hogy kik támadnak, vádlottakat és elítélteket látunk. Olyan embereket, akiknek van pénzük, vannak erőforrásaik, vannak lehetőségeik, és akik hitelteleníteni akarják az igazságszolgáltatást, hitelteleníteni akarják a munkánkat” – fogalmazott Laura Codruţa Kövesi.

A vezető ügyész arról is beszélt, hogy a DNA-nak megvannak a „belső öntisztító mechanizmusai”, hozzátéve, ha egy ügyész esetleg törvényt szeg, nem azt jelenti, hogy mindannyian ezt teszik. „A DNA bebizonyította, hogy tiszteletben tartja a törvényeket, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Ha valamely intézmény egyik ügyésze megszegi a törvényt, még nem jelenti azt, hogy mindegyik ügyész ezt teszi” – fogalmazott Kövesi a DNA székhelyén tartott sajtótájékoztatón. A korrupcióellenes főügyész rámutatott, volt példa arra, hogy kétségek merültek fel a DNA tevékenységével kapcsolatban, de minden olyan esetet, amikor az ügyészek nem a feladat- és hatáskörük szerint jártak el, jelentett az Igazságügyi Felügyeletnek.

„Minden intézménynél vannak problémák, de az a fontos, hogy miként kezeljük ezeket. Ahányszor csak annak jelét észleltem, hogy egy ügyész nem tartotta be a törvényeket, nem volt megfelelő a magatartása, törvényes hatáskörömnek megfelelően jártam el. Ha valamilyen bűncselekményről volt szó, kivizsgáltuk azt, ha fegyelmi vétség történt, jeleztük az illetékes felügyeletnek, vagy kértük az érintett ügyész tisztségből való felmentését. Mindez azt jelenti, hogy megvannak a belső öntisztító mechanizmusaink, és semmiképpen nem jelenti azt, hogy minden DNA-ügyész egyforma” – mondta.

Kövesi azt is hangsúlyozta, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség fennállása óta az elmúlt négy évben volt a legeredményesebb. „A DNA-ügyészek nem hamisítanak bizonyítékokat, a DNA-ügyészek a törvények betartásával gyűjtik a bizonyítékokat. A DNA-ügyészek által a bűnvádi eljárások során alkalmazott eljárást minden esetben ellenőrzi a bíróság” – nyomatékosította Kövesi.