Mircea Cărtărescu kapja idén az egyik legrangosabb német irodalmi elismerést, a Thomas Mann-díjat

Krónika 2018. február 14., 12:58

Mircea Cărtărescu román író kapja idén a Müncheni Bajor Szépművészeti Akadémia és Lübeck városa által odaítélt, Thomas Mannról elnevezett irodalmi díjat.

Fotó: Facebook/Mircea Cartarescu

„Nagy izgalommal értesültem arról, hogy én leszek 2018-ban az egyik legjelentősebb német irodalmi elismerés, a Thomas Mann-díj kitüntetettje. Hálás vagyok a díjért a bírálóbizottságnak, a bajor akadémiának és Lübeck városának” – írta kedd este az Agerpres szerint Facebook-oldalán Cărtărescu.

A 25 ezer euróval járó kitüntetést november 17-én adják át a lübecki színházban tartandó ünnepségen.

Az elmúlt négy évtized során Mircea Cărtărescu a román irodalom legmeghatározóbb hangjává vált, előbb verseskötetei, aztán regényei, elbeszélései, esszéi és különleges, polifonikus regénytrilógiája, a Vakvilág (Orbitor) révén, amellyel beírta magát a világirodalomba”

– áll a zsűri indoklásában.

Mircea Cărtărescu 1956. június 1-jén született Bukarestben, és 1980-ban diplomázott a Bukaresti Egyetem Román Nyelv és Irodalom Karán. A költő, prózaíró, esszéista, irodalomkritikus és publicista nemcsak irodalmi körökben ismert Németországban, esszéi, aktuális témákról írt állásfoglalásai például a Neue Zurcher Zeitung, a Frankfurter Allgemeine Zeitung vagy a Berliner Zeitung napilap hasábjain is megjelentek.

2014-ben a Vakvilág (Orbitor) című regénytrilógiájának harmadik kötete is megjelent német fordításban, 2015-ben pedig kitüntették a Lipcse városa által odaítélt, az európai népek közötti megértés díjával. Műveit a németen kívül olasz, francia, spanyol, lengyel, svéd, bolgár és magyar nyelvre is lefordították. 2006-ban megkapta a román kulturális érdemrend főtiszti fokozatát, ugyanakkor számos hazai és külföldi irodalmi díj kitüntetettje.