Csokorba gyűjtik Hunyad megye kulturális örökségét

Krónika 2018. február 14., 14:09

A Hunyad megyei magyar értéktár elkészítésére vállalkozik az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, valamint a kulturális örökség európai éve rendezvénysorozathoz is csatlakozik.

Fotó: A kastélymúzeum Facebook-oldala

2018 a kulturális örökség európai éve, Hunyad megye pedig gazdag  kulturális örökséggel rendelkezik, ezért is fontos csatlakozni az európai tematikus eseményekhez, illetve elkészíteni a Hunyad megyei magyar értéktárat – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Hozzátette,

a szövetség mindig fontosnak tartotta a kulturális örökség védelmét, az évek folyamán mozgalommá növekedett Örökségünk őrei program is ezt a célt szolgálja.

Kifejtette, ennek a kezdeményezésnek Hunyad megye a bölcsője, és ma már erdélyi szintű, középiskolásoknak szóló vetélkedősorozatról, fiatalokat és általuk egész közösségeket megmozgató programról van szó. A parlamenti képviselő arról is beszámolt, hogy a Hunyad megyei magyar értéktárat szakemberek segítségével készítik el, a tervek szerint többkötetes kiadvány lenne, az első kötet pedig már ebben az évben megjelenik.

Hunyad megye rendkívül gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, olyan megyében élünk, amely kiemelt hely a magyar és a román kultúrában, történelemben, folklórban egyaránt,

a teljesség igénye nélkül említem meg Déva várát, illetve Vajdahunyad várát, amely épített örökségünk gyöngyszeme, de sorolhatnám további értékeinket, amelyek az egész megyét gazdagítják” – részletezte az EP-képviselő. Szerinte regionális és országos viszonylatban is jó lehetőség, hogy 2018 a kulturális örökség európai éve.

„Mind az országnak, mind Erdélynek nagyobb európai jelenlétre van szüksége, jobban meg kell ismertetnünk magunkat Európában, nagyobb önbizalommal kellene képviselnünk értékeinket, hogy Európa is értékeljen minket, bízzon bennünk.

Úgy is mondhatnánk, image-váltásra van szükség, ilyen értelemben ez a kulturális diplomácia éve is,

hiszen nemcsak a nagykövetségek tudják az országot képviselni, hanem a sportolóink, művészeink, alkotóink aktívan hozzájárulhatnak szülőföldünk népszerűsítéséhez” – magyarázta Winkler Gyula.

Az RMDSZ kezdeményezésére már 2015. november 19-én, tizenegy civil szervezet összefogásával megalakult Kolozsváron az Erdélyi Értéktár Bizottság (EMÉB), amelynek feladata az erdélyi magyar értékek beazonosítása, valamint ezek felterjesztése az Erdélyi Magyar Értéktárba és a magyarországi értékek közé. A meghatározott értékkategóriák területei az épített környezet, kulturális örökség, agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészséges életmód, ipari és műszaki megoldások, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás, az EMÉB tagjai pedig olyan civil szervezetek képviselői, akik Erdély-szerte az említett szakterületen fejtik ki tevékenységüket.