Módosítaná a kilencedikes felvételit az oktatási miniszter

Kőrössy Andrea 2018. február 14., 13:32

Módosítaná a kilencedik osztályos felvételit Valentin Popa oktatási miniszter, aki a szülőket képviselő egyesületek szövetségének vezetőivel tartott megbeszélésen módosításokat javasolt.

Fotó: Kristó Róbert

Szerinte a középiskolába való iratkozásnál jelenleg 20 százalékot számító 5–8. osztályos átlag helyett inkább az általános iskola alatt írt félévi dolgozatokra kapott jegyeket kellene figyelembe venni. A tárcavezető szerint ötödik, hatodik és hetedik osztályban a román nyelv és irodalom, valamint a matematika dolgozatokra kapott jegyeket, illetve nyolcadikban a – választott vizsgatantárgytól függően – történelem vagy földrajz osztályzatokat kellene beleszámítani a felvételi jegybe.

Popa nyilatkozata alapján egyértelmű, hogy megfeledkezett arról, miszerint a kisebbségi oktatásban résztvevő nyolcadikosoknak anyanyelv és irodalomból is vizsgázniuk kell.

A miniszter szerint továbbá a dolgozattételeket országos szinten egységesen kellene kiadni, ezzel gyakorlatilag a képességvizsga megszervezését javasolta, ami évek óta működik az iskolákban.

Iulian Cristache, a szülői egyesületek szövetségének elnöke a Hotnews.ro hírportálnak elmondta: mindezt olyan kontextusban fejtegette az oktatási miniszter, hogy a szülők egyre nagyobb hányada szeretné, ha a középiskolákban visszavezetnék a hagyományos felvételit. Cristache kifejtette: figyelembe véve, hogy óriási mértékű a funkcionális analfabéták aránya, a nyolcadikos képességfelmérő eredménye pedig jellemzően kritikán aluli, továbbá, hogy sokan alig átmenő vagy annál is kisebb jeggyel jutnak be a gimnáziumba, sokan szeretnék, ha ismét felvételizniük kellene a diákoknak. A föderáció elnöke ugyanakkor hangsúlyozta:

semmi nincs kőbe vésve, egyelőre csak ötlet szintjén merült fel mindez, a javaslatokat pedig természetesen közvitára kell bocsátani.

Iulian Cristache azt is elmondta: a továbbiakban mindegyik politikai párttal egyeztetnek az új tanügyi törvényről, szeretnének ugyanis egy egységes, hatékony jogszabályt, amelyet nem kell majd olyan sokszor módosítani, mint a jelenleg hatályban levőt.