Magyar pontszerzés Phjongcshangban: Liu Shaolin Sándor gyorskorcsolyázó ötödik lett 1500 méteren

Hírösszefoglaló 2018. február 10., 15:58

Liu Shaolin Sándor ötödik lett a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a phjongcshangi téli olimpia első, szombati versenynapján.

Liu Shaolin Sándor az 1500 méteres döntő után Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezzel folytatódott a magyarok pontszerző sorozata a téli játékokon, ugyanis ebben a sportágban 2006 óta minden játékokon volt legalább egy legjobb hat közötti eredmény. A győzelmet a dél-koreai Lim Hjo Dzsun szerezte meg a holland Sjinkie Knegt és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.

Az élete első olimpiai döntőjében szereplő Liu Shaolin az előfutamából az első helyen jutott tovább, az elődöntőben kicsúszott, de így is kvalifikált a szombat kora délutáni fináléba, ahol szokatlanul sokan, kilencen kaptak helyet. Testvére, Liu Shaoang az elődöntőben, Burján Csaba az előfutamok során búcsúzott.

A későbbi győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun, a későbbi második helyezett holland Sjinkie Knegt és a későbbi harmadik helyezett orosz Szemen Jelisztratov Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Nagyon sokan voltunk, szerintem ez volt az első olyan futamom, amelyben kilencfős volt az 1500 méter. Jól mozogtam, jó időben csináltam meg mindent, sajnos nem nekem szánták ezeket az érmeket” – nyilatkozta az M4 Sportnak Liu Saholin Sándor, aki úgy érzi, pozitív döntőn és ötödik helyezésen van túl.

Összességében elégedetten értékelt a 22 éves sportoló, aki Budapesten született, édesapja kínai, édesanyja magyar. Úgy érzi, nemcsak a phjongcshangi olimpia további küzdelmeire, de egész pályafutására is pozitív hatással lehetnek a szombati események. Köztudott, hogy az 1000 és az 500 méter is az erősebb számai közé tartozik, így joggal reménykedhet egy ennél is szebb folytatásban.

A rövid pályás gyorskorcsolya küzdelmei kedden folytatódnak a férfi 5000 méteres váltó elődöntőjével, a férfi 1000 méter selejtezőjével és a női 500 méter végcsatározásaival.