Bukarest: Magyarország nem kötheti le a Fekete-tengeren kitermelt teljes gázmennyiséget

Balogh Levente 2018. február 08., 16:00

A román külügyminisztérium szerint nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt, és egy újonnan megépítendő magyar–román vezetéken keresztül szállított teljes földgázmennyiséget.

Fotó: Facebook/OMV Petrom

A bukaresti külügyi tárca ezt közleményben tudatta, arra reagálva, hogy a hétfőn román kollégájával, Teodor Meleșcanuval Bukarestben tárgyaló magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter a látogatást követően azt mondta: történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonságában a magyar–román együttműködés.

A felek ugyanis elmondása szerint megállapodtak arról, hogy Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. „Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból” – mutatott rá a külügyminiszter.

{K1}

A román külügyi tárca ugyanakkor közleményében azt állítja, a vonatkozó európai szabályok értelmében egy földgázforrás vagy szállítási infrastruktúra nem szolgálhatja kizárólag egyetlen ország érdekeit.

A külügyi tárca rámutat: Szijjártó Péter látogatása során nem írtak alá semmilyen kétoldalú megállapodást vagy egyéb jellegű dokumentumot a Romániából Magyarország felé irányuló gázszállításokra vagy új energetikai projektekre vonatkozóan.

A román külügy szerint a tárgyaláson csak az eddig ismert témák merültek föl, köztük a kétirányú gázszállítás műszaki feltételeinek megteremtésére irányuló tervek megvalósítása.

Szijjártó Péter bukaresti látogatását követően azt mondta, a román fél vállalta, hogy 2020-ig megépítik azokat a kompresszorokat, amelyek segítségével évente 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehet majd Magyarországra szállítani, és 2022-re bővítik ki a kapacitást úgy, hogy évi 4,4 milliárd köbméter gázt vásárolhat majd az ExxonMobil és az OMV által kitermelt földgázból. Ezt csütörtökön Varsóban is megismételte.

A magyar vállalatok teljes egészében lekötötték az amerikai cégek által a Fekete-tengeren kitermelendő romániai földgáz magyarországi szállítási kapacitását”

– fogalmazott.

„Magyarország kormánya azt a döntést hozta, hogy megépítjük a városföldi központi magyarországi gázelosztó és a Vecsés között hiányzó gázvezetékszakaszt, Vecsésre jön be ugyanis a magyar-szlovák összeköttetés így gyakorlatilag Magyarország az észak-déli gázfolyosó még hiányzó részét megépíti, hozzájárulva ahhoz, hogy végre ne csak kelet–nyugati irányú gázszállítás legyen lehetséges Közép-Európában, hanem a nemzetbiztonság miatt rendkívül fontos észak–déli is” – magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.