Hatékonyabb hulladékgazdálkodást szorgalmaznak Váradon és Vásárhelyen

Kőrössy Andrea , Simon Virág 2018. február 08., 16:57

Eltüntetik Nagyvárad utcáiról a műanyag-, fém és üveghulladék gyűjtésére szánt harang alakú műanyag szeméttárolókat, mivel ezeket gyakran megrongálták. Marosvásárhelyen a városi rendőrök segítségét kérik a guberálók elleni hatékony fellépéshez.

Fotó: Haáz Vince

Eltüntetik Nagyvárad utcáiról a műanyag-, fém és üveghulladék gyűjtésére szánt harang alakú műanyag szeméttárolókat, mivel ezeket gyakran megrongálták, ráadásul nem használták a rendeltetésüknek megfelelően, ugyanis másfajta szemetet is beledobtak a helyiek – jelentette be sajtótájékoztatóján Florin Birta alpolgármester.

„Valószínűleg észrevették, hogy néhány tároló már eltűnt, mind a 650 erre a sorsra fog jutni, az egész országban ez a tendencia” – idézte az elöljárót az Ebihoreanul.ro helyi hírportál. Az Eco-Rom egyesület által felajánlott szeméttárolókat 2012-ben helyezték ki azzal a céllal, hogy szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözzék a váradiakat.

A helyiek ezentúl is kidobhatják a szétválogatott, újrahasznosítható szemetet a helyi köztisztasági vállalat sárga konténereibe, amelyek a lakótársulások ügykezelésében vannak.

Korábban hasonlóan jártak el Kolozsváron is, ahol például a Ferencz József (Horea) úton kihelyezett tárolókat a sugárút 2015-ös felújításakor távolították el, és utólag sem rakták vissza ezeket.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester eközben a helyi, illetve a városi rendőrök segítségét kéri a guberálók elleni hatékony fellépés, valamint a Hidegvölgy városrész tisztántartása érdekében. Az elöljáró szerint a Hidegvölgyben óriási gondok vannak a hulladékgazdálkodással, a városházának ugyanis rendszeresen teherautókkal kell elszállítania a szétszórt szemetet, ez ugyanakkor már negyedekben is előfordul.

Florea elsősorban a guberálókat teszi felelőssé a szeméttárolók környékén rendszerint szétszórtan heverő háztartási hulladék miatt.

„Idén szeretném ezt a jelenséget visszaszorítani, s kértem a városi rendőrséget, de a helyieket is, hogy segítsenek ebben. Több járőrözés kell, meg kell akadályozni a guberálást. A Hidegvölgyben élőknek is meg kell érteniük, hogy lakásokat építettünk számukra, bevezettük a vizet, és kukákat helyeztünk ki, így nekik is érdekük, hogy tisztán tartsák udvarukat, környezetüket” – magyarázta a polgármester.

Ioan Damaschin, a helyi rendőrség vezetője a Vásárhelyi Hírlapnak elmondta, idén fokozottabban figyelnek a guberálókra a város minden negyedében.

Arra kérik a lakosságot, hogy ha guberálókat látnak, jelezzék nekik a 0265250760-as vagy a 0734567009-es telefonszámon, hogy fel tudjanak lépni ellenük,

hozzájárulva ezzel a város tisztaságához, valamint megakadályozva az egészségtelen gócpontok kialakulását. Eközben Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója közösségi oldalán számolt be arról, hogy folytatják a városban a föld alatti kukák elhelyezését. Erre vonatkozó kérés a lakótársulások részéről is érkezett a polgármesteri hivatal irányába.