Vasilescu a bércsökkenésekről: a magánvállalkozások lopnak, a közszférában rosszul számolnak

Bálint Eszter 2018. február 07., 17:43

Az alkotmánybíróságtól várnak jogorvoslatot a szakszervezetiek a bérek körül kialakult visszás helyzetben. A munkaügyi miniszter hárít.

Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter Fotó: Mediafax

Ellopta a munkáltató azoknak az alkalmazottaknak a pénzét, akik kevesebbet visznek haza a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkavállalóra történő átruházása után – jelentette ki szerdán Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter. „Nekünk nincsenek adataink a magánszféra fizetéseiről. Mindenesetre megismétlem, hogy mindenki értse, a hozzájárulások átruházásának nem szabadna kihatnia a magánszektorban dolgozó alkalmazottak nettó fizetésére, mivel a munkáltatónak ugyanannyi kiadása maradt, mint amennyi tavaly volt. 

Ha csökkent a magánszektorban dolgozók fizetése, az azt jelenti, hogy a munkáltatók növelni akarták a profitjukat, és ennyi, tehát meglopták az alkalmazottakat, hogy érthetőbben fogalmazzak, és nem az adótörvénykönyvet kell okolni”

– fogalmazott a tárcavezető, aki korábban számtalanszor leszögezte, hogy a szociálliberális kormány által foganatosított intézkedés nyomán egyetlen fizetés sem fog csökkenni.

{K1}

Rosszul számolták ki a béreket?

Az állami szektor bércsökkenései kapcsán is megvan a munkaügyi miniszter véleménye: szerinte sok esetben a humánerőforrás-osztályok rosszul számolták ki a fizetéseket, mivel tévesen értelmezték a törvényeket. Példaként a törvényszéki jegyzőket hozta fel, akiknek képviselőivel éppen szerdán egyeztetett, és azt mondja, kiderült, mindössze azért kaptak kevesebb pénzt, mivel nem megfelelően számolták ki havi járandóságukat. Éppen ezért arra kérte azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akik szintén fizetéscsökkenésre panaszkodnak, hogy bércéduláikkal menjenek be a minisztériumba, hogy megvizsgálják, miért történhetett ez.

Ha az egészségügyben dolgozók is elégedetlenek, nem tudom, mit mondjak, mivel önök is tudják, hogy ott milyen fizetésemelések vannak. Ha valami panaszuk van, várjuk őket a minisztériumban, és ezt ők is tudják, mivel ahányszor tárgyaltak velünk, megoldódtak a gondjaik”

– jelentette ki Vasilescu. A munkaügyi tárca vezetője különben azt mondja, hogy az alkalmazottak több mint 90 százaléka elégedett a fizetésével.

Fotó: Mediafax

„Hozzák a bércédulát, hogy lássuk, kit vertek át, lássuk, mennyiről csökkent a fizetése, mivel nekem az az érzésem, hogy túl sokat siratják azokat, akiknek nagy fizetésük van. Annak érdekében, hogy egyensúlyt teremtsünk a rendszerben, és kialakítsuk az 1 a 12-höz arányt, az egyetlen megoldás a fizetések szabályozása volt. Úgy gondolom, hogy több mint 90 százalék elégedett, 3 százalék számára persze óriási a botrány, s arról ne is beszéljek, hogy egyeseknek, lám, ma gyakorlatban is bebizonyosodott, rosszul számolták ki a fizetését, ami a humánerőforrás-osztály hibája, nem pedig a törvényé” – szögezte le.

Visszaszól a szakszervezet

„Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter félretájékoztat” – jelentette ki azonban mintegy válaszképpen az elhangzottakra Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés elnöke, jelezve egyúttal, hogy

arra kéri az ombudsmant, kérjen jogorvoslatot az alkotmánybíróságtól, amiért diszkrimináció alakul ki az alkalmazottak között,

hiszen a részmunkaidősnek több hozzájárulást kell fizetnie, mint a nyolc órára alkalmazott kollégájának. „A miniszter asszony azt mondja, hogy a fizetések csak a vezető tisztségben levő 3 százalék esetében csökkentek. Hamis. A legbanálisabb példa a szociális munkásoké” – hangsúlyozta Hossu. Bírálta egyúttal a kormány és a szakszervezetek közötti kommunikáció hiányát. 

Átszervezés kell a nyugdíjtörvényhez

Jelenleg számításokat végez a munkaügyi minisztérium a nyugdíjtörvény kapcsán – jelentette ki szerdán  újságírói kérdésre Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter. Közölte egyúttal, előbb a nyugdíjpénztár átszervezésére van szükség, mivel a annyi alkalmazottal, ahánnyal most működnek, nem tudnak újraszámolni 5 millió nyugdíjt.