Felháborodott művészek és alkotók követelik az adótörvénykönyv módosítását

Bálint Eszter 2018. február 08., 09:19

Az adótörvénykönyv módosítását kéri egy petícióban több mint 270 művész és alkotó, akik szerint a „fiskális forradalom” megöli a szabadúszóként tevékenykedő egyéni vállalkozókat. Éppen ezért úgy döntöttek, nem nyújtják be a vitatott 600-as formanyomtatványt.

Fotó: Pixabay.com

„Nem azért nem tesszük meg, mert meghalad bennünket az űrlap összetettsége vagy a benyújtás mechanizmusa, mint ahogy azért sem, mert úgy általában nem akarnánk hasonló nyilatkozatokat tenni” – fogalmaznak a petíció aláírói, akik között neves román írókat, színészeket, rendezőket, koreográfusokat, kulturális menedzsereket egyaránt találunk.

Abszurd helyzetben

Azt mondják, az új adótörvénykönyvvel szembeni tiltakozásképpen

nem nyújtják be a 600-as formanyomtatványt, annak előírásait ugyanis szakmájukra nézve „mélységesen méltánytalannak, aberránsnak, szakmaiatlannak” tartják, és arról tanúskodnak, hogy az ötletgazdák nem ismerik a független szakmákat.

„A Dăncilă-kormány friss nyilatkozata a 600-as űrlap halasztásáról vagy eltörléséről nem oldja meg a problémát; a formanyomtatvány eltörlése semmit nem érvénytelenít az egyéni vállalkozók adózására vonatkozó abszurd rendszeren” – áll a petícióban. Mint rámutatnak, a kulturális szférában tevékenykedő szabadúszóknak nem állandó bevételeik vannak, hiszen egy rendező nem forgat minden évben egy filmet, egy színész sem ugyanannyi filmben játszik minden évben, mint ahogy azt sem tudja előre, hogy hány színdarabban fog szerepet kapni, és egy író sem ír minden évben egy könyvet.

„Tulajdonképpen, leszámítva a szabad foglalkozásokat (közjegyzők, ügyvédek, stb.), egyetlen független szakmában sincs kiszámíthatóság, még az ingatlanok bérbeadása és az osztalékokban való részesülés esetében sincs.

Éppen ezért abszurd hozzájárulást fizetni egy még nem létező és mélységesen bizonytalan jövedelem után olyan körülmények között, hogy nincs olyan előírás, ami lehetővé tenné a befizetett összegek visszaigénylését, amennyiben a jövedelem elmarad a várakozásoktól”

– adnak hangot felháborodásuknak a művészek.

Nem kölcsön, hanem dézsma

„Nem arról van szó, hogy arra kérnek, »adjunk kölcsön« az államnak:

tőlünk tulajdonképpen egy dézsmát kérnek, hiszen a hitelt visszaadják, a dézsmát nem”

– szögezik le az aláírók, akik szerint „a kormánykoalíció nyilatkozatai dacára az a tény, hogy nem kell járulékot fizetniük a minimálbérnél kisebb jövedelemmel rendelkezőknek, nem »adóügyi enyhítést«, hanem terhet jelent ezen kategóriának: akik szeretnének egészség- vagy nyugdíjbiztosítást, legalább kétszer akkora hozzájárulást kell fizetniük, mint két hónappal ezelőtt, az egészségbiztosítási járulék például havi 80 lejről 190 lejre nőtt” – fogalmaznak.

„Amennyit ma fizetnek egy oldalnyi fordításért, a kötelező minimális hozzájáruláshoz 800 oldal szépirodalmat kell évente fordítani. Egy színésznek, aki nem sztár, vagy pályafutása első 10 évében van, 18 bukaresti vagy 40 marosvásárhelyi előadás honoráriumát jelenti a befizetendő összeg. Valamennyien, fordítók, színészek, filmszakmabeliek, újságírók stb. balesetet szenvedhetnek vagy szakmájukból adódó betegségben szenvedhetnek, ezeket azonban a szabadúszók esetében nem ismerik el” – hívják fel a figyelmet.

A miniszter nyugalomra int

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint azonban a művészeknek nincs okuk aggodalomra. Mint a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, készül a megoldás a vitatott 600-as űrlap körül kialakult helyzet rendezésére, és reményei szerint napokon belül sikerül is azt véglegesíteni.  

Azt mondja, mindenki elégedett lesz, azok is, akikben ma számtalan kérdőjel merül fel a téma kapcsán.

Leszögezte ugyanakkor, hogy aki még nem nyújtotta be a 600-as formanyomtatványt és nem is áll szándékában azt benyújtani, nem veszíti el biztosítotti minőségét, nyugodtan orvoshoz mehet vagy  az egészségbiztosítóhoz fordulhat.

{K1}