Magyarországi választás: eddig 35 ezer erdélyi szavazónak segített az Eurotrans Alapítvány

Krónika 2018. február 06., 17:00

Az Eurotrans Alapítvány 2017 júliusa óta 35 000 személynek segített abban, hogy adataik felkerüljenek a magyarországi választási névjegyzékbe – számolt be közleményében Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke.

Fotó: Facebook/Eurotrans Alapítvány

„Elsődleges szerepünk a tájékoztatás volt, ismertettük az emberekkel a magyarországi választásokon való részvétel feltételeit. Mint ismeretes, ahhoz, hogy valaki szavazhasson, kell rendelkeznie magyar állampolgársággal, és előzőleg regisztrálnia kell, hogy szerepeljen a neve a választási névjegyzékben” – tette hozzá Nagy Zoltán Levente.

Az Eurotrans Alapítvány elnöke kifejtette:

a tájékoztatással párhuzamosan a névjegyzékbe való felvétel folyamatát helyi irodáikban és ingyenes telefonszámon könnyítették meg, ezt pedig egy olyan közel három hónapos időszak követte, amikor otthonukban keresték fel az erdélyi magyarokat, és segítették regisztrációjukban.

Nagy fontos részletként említette: a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyarok levélben szavaznak. A szavazólapok postázása március közepén kezdődik a regisztrációkor megadott címekre. A szavazólapot többféleképpen lehet visszaküldeni.

„Mi azt javasoljuk, hogy valamelyik főkonzulátusra vagy az RMDSZ helyi irodáinak valamelyikéhez juttassák el. A szövetség munkatársai a szavazólapok begyűjtésében is segítenek. A határidő szoros, ezért nem javasoljuk, hogy a postai úton való visszaküldést válasszák azok, akik részt vennének a választásokon” – figyelmeztetett Nagy Zoltán Levente.

A választással kapcsolatos legfontosabb dátumokról elmondta: a választás hivatalos időpontja április 8., a levélszavazatoknak eddig a határidőig kell beérkezniük. Annak, aki voksolna, de a választásokra még nem regisztrált, azt javasoljuk, hogy ezt sürgősen tegye meg.

A Nemzeti Választási Iroda ugyanis március 24-én lezárja a regisztrációt.

Csak az élhet szavazati jogával, aki sikeresen regisztrál eddig a határidőig, azaz március 24-ig bekerül a neve a választási névjegyzékbe – emlékeztetett Nagy Zoltán Levente.Az Eurotrans Alapítvány március 20-ig nyújt még segítséget a regisztrációs folyamatban.