Kiakadt a kétnyelvű megyehatárjelző tábla miatt egy Fehér megyei liberális képviselő

Krónika 2018. február 06., 09:02

A Maros és Fehér megye határában lévő kétnyelvű megyehatárjelző tábla eltávolítását követeli Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Fehér megyei képviselője.

Fotó: Facebook/Florin Roman

A politikus egy Facebook-bejegyzésben azt ígérte, a Fehér megyei önkormányzathoz fordul, és saját kezűleg fogja leszedni a – véleménye szerint törvénytelenül kihelyezett – táblát, amennyiben a hatóságok nem intézkednek az ügyben. Roman többek közt azt fejtegeti bejegyzésében, hogy törvénybe ütközik a többnyelvű táblák kihelyezése ott, ahol a magyar lakosság nem éri el a 20 százalékot.

A táblát egyébként a Maros Megyei Tanács helyezte ki, amelynek sajtóosztálya közleményben reagált Roman kijelentéseire. Leszögezték,

a kétnyelvű tábla Maros megye területén van felállítva,

és a közigazgatási törvény értelmében az önkormányzatoknak kötelességük kétnyelvű feliratokat használni abban az esetben, ha egy közigazgatási egységben a kisebbség számaránya meghaladja a lakosság 20 százalékát.

A közlemény szerint a megyei tanács odafigyel a kétnyelvűségre, nemcsak azért, mert erre kötelezi a törvény, hanem mert ezáltal tiszteletét fejezi ki a kisebbségi közösségek tagjaival szemben. „Arra ösztönzünk minden megyei tanácselnököt, hogy kövessék a Maros megyei példát” – fogalmaz a megyei tanács közleménye. Romannak egyébként nem ez az első magyarellenes kirohanása az utóbbi időben: nemrég tüntetéseket helyezett kilátásba, ha a parlament elfogadja az RMDSZ tervezetét az anyanyelv-használati jogok bővítéséről.