Miniszteri ígéret: megszüntetik a magyar diákok diszkriminálását az angol tantárgyversenyen

Kőrössy Andrea 2018. február 05., 19:22

Megoldottnak tekinti a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár az angol tantárgyverseny ügyét, a szakminiszter ugyanis ígéretet tett arra, hogy módosítják a kisebbségi diákokat diszkrimináló előírást.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Ígéretet tett Valentin Popa oktatási miniszter arról, hogy módosítják az angol tantárgyverseny szabályzatának a kisebbségi diákokat diszkrimináló előírását – tájékoztatta a Krónikát hétfői közleményében a szaktárca kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinetje. A múlt héten beiktatott miniszterrel hétfőn egyeztetett Kovács Irén államtitkár, akinek

Valentin Popa azt mondta: még a hét végéig értesítik a megyei tanfelügyelőségeket a diszkrimináció megszüntetéséhez szükséges változtatásról.

A módosítás értelmében a tantárgyverseny megyei és országos szakaszán a kisebbségi oktatásban résztvevő diákoknak angolról anyanyelvükre, illetve anyanyelvükről angolra kell majd fordítaniuk a román nyelv helyett.

„Kisebbségi oktatásért felelős államtitkárként kollégáimmal együtt nap mint nap harcolunk a kisebbségi anyanyelven tanuló diákjaink jogainak tiszteletben tartásáért és a jó minőségű kisebbségi oktatásért. Továbbá támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely a hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére vonatkozik” – fogalmazott Kovács Irénke.

A közlemény szerint az államtitkári kabinet az ígéret alapján már érvénytelennek tekinti az angol nyelv és irodalom tantárgyversenyre vonatkozó, 2380/24.10.2017-es miniszteri szabályzat 3. bekezdésének 3. pontját. Ez írja elő, hogy a megmérettetés megyei és országos szakaszán résztvevő tanulóknak, azoknak is, akik a kisebbségi oktatásban tanulnak, angol nyelvről románra, és románról angolra kell fordítaniuk.

Az ügy meglehetősen sürgető, a megyei szakaszra ugyanis március 3-án kerül sor.

Az angol tantárgyversenyen korábban nem szerepelt fordítás a tételek között, ezt tavaly vezették be, azelőtt minden feladatot kizárólag angol nyelven kellett megoldani. A mostani fejlemény azért is fontos előrelépés, mert az oktatási minisztérium múlt hét elején – amikor egyébként hivatalosan már Valentin Popa vezette a tanügyi tárcát – a Kovászna megyei tanfelügyelőségnek küldött levelében elutasította a szabályzat módosítására vonatkozó kérést.

A minisztérium középiskolai oktatásért felelős igazgatósága azt fejtegette, hogy a tantárgyversenyeken a kiemelkedő diákok méretkeznek meg, következésképpen a feladatsor is nehezebb, mint az órákon megoldott tételek. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő akkor a Krónikának úgy fogalmazott: ezzel holtpontra jutott az ügy, egyelőre ők nem tehetnek többet.

{K1}

Korábban Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke – aki a Krónikától értesült a visszás helyzetről – is megállapította, hogy egyértelmű diszkrimináció történt, a CNCD ezért hivatalból eljárást fog indítani.