Több mint egy évig ült ártatlanul egy brit börtönben egy román nő

Balogh Levente 2018. február 04., 19:58

Több mint egy évet töltött ártatlanul egy brit börtönben egy román nő, amíg végül olyan új információk kerültek napvilágra a nyomozás során, amelyek nyomán szabadlábra helyezték – számolt be a BBC.

Fotó: Pixabay.com

Petruţa-Cristina Boşoanca 13 hónapot töltött börtönben, miután lányfuttatással és prostitúcióval vádolták meg. A 25 éves nőt és két másik román állampolgárt, Adrian Iordant és Anişoara Lăutarut 2016 decemberében vették őrizetbe, és múlt hétfőn helyezték őket szabadlábra.

A vád az volt ellenük, hogy megpróbáltak Nagy-Britanniába csempészni egy fiatal román nőt, akinek ott prostituáltként kellett volna tevékenykednie.

A három román állampolgárt a nő jelentette fel, azt állítva, hogy embercsempészek áldozatává vált, arra kényszerítették, hogy prostituáltként dolgozzon, sőt teherbe is esett, miután megerőszakolták.
Később azonban kiderült, hogy már akkor terhes volt, amikor 2016-ban Nagy-Britanniába érkezett. Erre akkor derült fény, amikor Boşoanca őrizetbe vétele után három nappal orvosi vizsgálatnak vetették alá.

Az ügyben eljáró bíró szerint a vádlottak ügyvédje kérte a nő terhességére vonatkozó bizonyítékokat, azonban azt mondták neki, hogy nincsenek ilyenek.

A bíró szerint az orvosi jelentések nyilvánosságra hozatalának elmulasztása az egyik legnagyobb hiba az ügyben, ezért további magyarázat szükséges.

A nő Facebook-bejegyzéseiből egyúttal az is kiderül, hogy terhességéről és az apa kilétéről barátaival is beszélgetett. A BBC szerint a rendőrség már 2017 januárjában tudott a közösségi oldalon hozzáférhető információról, de ezeket csak decemberben hozták nyilvánosságra. A vádlottak ügyvédei szerint csupán négy napba telt volna olyan egyértelmű bizonyítékokat találni, amelyek megkérdőjelezik a vád szavahihetőségét.

Boşoanca több ízben is hangoztatta az ártatlanságát, többek között biztonsági kamerák felvételére hivatkozva, de nem hittek neki.

Egyébként őrizetbe vételekor ő is terhes volt, és a börtönben hozta napvilágra gyermekét. Most azt szeretné, ha a felelősök bűnhődnének. Az új bizonyítékok fényében az ügyészség egyik szóvivője leszögezte: egyértelmű, hogy súlyos hibák történtek, amelyeket ki kell vizsgálni.