Afrikai bevándorlókra nyitott tüzet egy férfi Olaszországban

MTI 2018. február 03., 21:02

Tüzet nyitott az utcán a járókelőkre egy autóból egy férfi szombaton a közép-olaszországi Macerata városban kizárólag afrikai bevándorlókra célozva, hatan sebesültek meg - közölte a rendőrség. Az elkövetőt őrizetbe vették a hatóságok.

Fotó: EPA/BBC

A lövöldözés elkövetőjének őrizetbe vételét követően Paolo Gentiloni kormányfő és Marco Minniti belügyminiszter megbeszélést tartott. Paolo Gentiloni miniszterelnök a találkozó utáni sajtótájékoztatón felelősségteljes magatartásra szólította fel az olasz politikai erőket.

Semmilyen bűncselekményt nem lehet ideológiával igazolni - mondta az olasz miniszterelnök.

Hozzátette: „az olasz állam különösen keményen fog fellépni azok ellen, akik erőszakot terjesztenek, állítsuk meg ennek veszélyét, a gyűlölet és erőszak nem oszthat meg bennünket”.

A férfi Macerata utcáin vezetve gépkocsijából adott le lövéseket, szándékosan színes bőrű embereket vett célba.

Hat közép-afrikai bevándorló sebesült meg, öt férfi és egy nő, 21 és 33 év közöttiek: négyüket már kiengedték a kórházból, kettőjük állapota súlyosabb, mivel a lövések végtagjaikat érték.

A lövöldözés nyomán Macerata polgármestere kijárási tilalmat rendelt el, amelyet már feloldottak.
A férfi végül kiszállt a kocsiból és megadta magát: amikor megadta magát a rendőröknek, olasz nemzeti színű zászlót terített a vállára, és magasba lendítette a karját az olasz fasizmus idejéből ismert köszöntéssel. A hatóságok közlése szerint a 28 éves elkövető büntetlen előéletű, 2017-ben az Északi Liga párt önkormányzati jelöltje volt, de nem választották meg.

A lövöldözés kapcsolatban állhat azzal, hogy Maceratában pár nappal ezelőtt egy 18 éves olasz lány feldarabolt holttestére bukkantak rá két bőröndben.

A gyilkosság elkövetőjeként egy nigériai származású bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok. Az áldozat és a gyilkossággal vádolt nigériai férfi is drogfüggő volt. A meggyilkolt lány még működő Facebook-profilján számos idegengyűlölő, migránsellenes komment jelent meg. A szombati lövöldözés szemtanúi a támadó autóját is azon a környéken is látták, ahol az olasz lány holttestét megtalálták.

A Maceratában élő nigériai közösség szombat délutánra szolidaritási megmozdulást tervezett a meggyilkolt lány emlékére, ezt a lövöldözés miatt elhalasztották.

Fotó: AFP/BBC

A történtek heves politikai vitához vezetett miután Matteo Salvini az Északi Liga vezetője kijelentette, hogy a „féktelen migráns invázió teremtett társadalmi feszültséget” Olaszországban. Később Salvini hangsúlyozta, hogy elítéli a lövöldözést.

A szélsőjobboldali Új Erő (FN) védelmébe vette az elkövetőt hangoztatva, hogy az olasz állam kizárólag a migránsokat védi. Roberto Saviano olasz író azzal vádolta meg Matteo Salvinit, hogy migránsellenes jelszavaival „felbújtója” volt a lövöldözésnek. Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) volt miniszterelnöke nyugalomra és felelősségre szólította fel politikustársait.