„Fogd be a szádat!” – Bocsánatkérést ígért az RMDSZ marosvásárhelyi frakcióvezetője

Kőrössy Andrea 2018. február 03., 09:40

Várja Magyary Előd marosvásárhelyi önkormányzati képviselő bocsánatkérését Györfi Júlia, a POL tanácsosa, miután RMDSZ-es kollegája a legutóbbi tanácsülésen azt mondta neki: „Fogd be a szád!". Magyary elnézést fog kérni, de nem érti a „cirkuszt”.

Magyary Előd állítja: nem faragatlan ember, hanem nőpárti

Ígérete szerint nyilvánosan bocsánatot fog kérni Magyary Előd marosvásárhelyi önkormányzati képviselő, az RMDSZ frakcióvezetője Györfi Júliától, a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosától, akivel a keddi tanácsülésen megengedhetetlen hangnemben beszélt.

Konkrétan azt mondta neki: „Fog be a szád!".

Magyary a Krónikának csütörtök délután nyilatkozott arról, hogy őszintén sajnálja a történteket, és elnézést fog kérni Györfi Júliától. A POL politikusa pénteken lapunknak megerősítette, hogy Magyary csütörtökön felvette vele a kapcsolatot, közölte vele is, hogy bocsánatot szeretne kérni, illetve arról érdeklődőtt, hogy Györfi Júlia szerint erre mi lenne a legjobb megoldás. A Szabad Emberek Pártjának tanácsosa a Krónikának hangsúlyozta: amennyiben erre valóban sor kerül, részéről lezártnak tekinti az ügyet, ugyanakkor kollégáival határozottan elítélik az ilyen stílusú kommunikációt, és reméli, hogy a továbbiakban nem fog ilyesmi előfordulni.

„Jó lenne, ha jobban odafigyelnénk egymásra, és a stresszt nem egymáson vezetnénk le" – magyarázta Györfi Júlia. Hozzátette: ilyen szempontból az új belső szabályzat többet árt, mint használ, hiszen jelentősen korlátozza a hozzászólásokat, nem ad lehetőséget a valódi vitára, ez rendkívül stresszelő hatású. A keddi tanácsülésen történtekről Györfi Júlia kifejtette: egy napirendi pontot vitattak, a többiekhez hasonlóan ő is szót kért, és elmondta a véleményét, majd a POL másik tanácsosa, Hermann Mark Christian akart hozzászólni a témához, ekkor érkezett az RMDSZ frakcióvezetőjétől a megengedhetetlen beszólás.

Magyary (jobb oldalon) egy korábbi tanácsülésen Fotó: Boda L. Gergely

„Általánosan beszéltem, nem Magyary Elődhöz intéztem a mondanivalómat, ezért is volt meghökkentő, amikor azt mondta, fogjam be a számat" – magyarázta. Elmondása szerint az esetet csak Hermann Mark Christian reagálta le, aki felszólította az ülésvezető elnököt, kérje meg Magyaryt, hogy ne beszéljen ilyen hangnemben, illetve kérjen bocsánatot. „Az elnök úgy tett, mintha nem hallotta volna, mintha nem tudná, miről van szó. Végül elnevetgélték az ügyet" – idézte fel Györfy Júlia.

Magyary Előd ezzel szemben nem tartja súlyosnak a helyzetet. Az RMDSZ önkormányzati képviselője a Krónikának úgy nyilatkozott: „én nem látok ebben annyira nagy bűnt", elmondása szerint aki ismeri, tudja, hogy nem egy faragatlan ember. Szerinte a sajtó – az ügyről először a Zi de Zi helyi napilap számolt be – felfújta az ügyet, főleg azzal, hogy azt állították, ezzel minden nőt megsértett.

Holott én nagyon is nőpárti vagyok, szeretem és imádom a nőket!" – fogalmazott a városi tanácsos.

Magyary azt nyilatkozta: csak annyi történt, hogy egy szerencsétlen, nem kontrollált kifejezést használt, amikor az egyik tanácsos szót kapott, Györfi Júlia pedig „rábeszélt", ráadásul mindenki nagyon fáradt volt. „Lehet, hogy pofátlanul hangzik, de a magyar nyelvben használatos a »fogd be a szád«. Lehet, hogy nem pont így kellett volna kifejeznem magam, de hirtelen ezt mondtam neki" – magyarázta Magyary Előd. Hozzátette: ha végignézzük visszamenőleg mondjuk másfél évre a tanácsülésekről készült felvételeket, mindenki láthatja, hogy ennél sokkal súlyosabb dolgokat mondanak és kiabálnak egymásnak a tanácsosok.

Az RMDSZ politikusa azt is elmondta: a keddi ülésen mindenki számára adva volt a lehetőség, hogy kifejtse álláspontját, nem is érti, „ebből miért lett ekkora cirkusz". „Én csak arra intettem, vagy akartam inteni, hogy csillapodjon le. Nem is tudom, hogy fejezhettem volna ki szebben magam, hagyd abba, vagy ne szólj bele, ne beszélj rá, nem tudom, milyen elegánsabb kifejezést használhattam volna. De visszaszívom, bocsánatot fogok kérni nyilvánosan, és ezentúl jobban odafigyelek" – hangsúlyozta Magyary.

Fotó: Boda L. Gergely

Marosvásárhelyen egyébként már csak annak okán is különösen hangsúlyos a nőkkel szembeni visszaélések elleni fellépés, hogy Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő az RMDSZ nőszervezete által indított Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom jegyében rendszeresen, számos fórumon felszólal a nők védelmében. A politikus többször is hangsúlyozta, hogy a nőkkel szembeni erőszak nem magánügy, és mindenekelőtt az állami intézmények hangsúlyosabb odafigyelésére, illetve hatékonyabb jogszabályokra lenne szükség a helyzet javításához. Ennek jegyében a nőszervezet – amelynek Csép Éva Andrea az alelnöke – tavaly törvénymódosítási javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentbe, amelyben egyebek mellett a sürgősségi távoltartási végzés bevezetését és az agresszor büntetésének szigorítását kérik.