Kelemen: a PNL azzal nem fog kormányt buktatni, hogy késeket döf az RMDSZ-be

Hírösszefoglaló 2018. február 01., 22:35

Nincs párbeszéd az ellenzéken belül – véli Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki szerint a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orbannak „aritmetikai nehézségei” vannak.

Kelemen Hunor (archív felvétel) Fotó: Gönczy Tamás

Az Europa FM rádió csütörtöki adásában a szövetségi elnök többek között reagált Orban azon kijelentésére, miszerint az RMDSZ-es képviselők és szenátorok voksa nélkül nem lett volna meg a Viorica Dăncilă vezette kabinet beiktatásához szükséges szavazattöbbség. Kelemen szerint Orbannak „aritmetikai nehézségei” vannak.

„Ha összeszámoljuk a szavazatokat, láthatjuk, hogy a mi voksaink nélkül is átment volna ez a kormány. Másrészt ha jól emlékszem, ez a kabinet több szavazatot kapott, mint a Grindeanu- vagy a Tudose-kormány” – fogalmazott az Agerpres szerint Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, az sem kizárt, hogy néhány liberális törvényhozó is bizalmat szavazott a Dăncilă-kabinetnek.

Azt jelenti, hogy a PNL-sek közül is megszavazták néhányan, különben nem jön ki a számítás. A PSD-sek sem szaporodnak osztódással, valahonnan még érkezett néhány voks”

– mondta Kelemen.

A szövetségi elnök hozzátette, egyeztetésük alkalmával Orban nem tudott valós alternatívát felmutatni arra az esetre, ha a parlament nem szavaz bizalmat a Dăncilă-kabinetnek. Kelemen ugyanakkor hiányolja a párbeszédet az ellenzéki alakulatok között.

„Hiányzik a párbeszéd. Négyhavonta találkozunk, legutóbb szeptemberben találkoztunk, vagy amikor a bizalmatlansági indítványról szavaztunk, majd januárban. (...)

A legnagyobb tragédia nem az, hogy egy év leforgása alatt ez a harmadik kormányunk, hanem az, hogy az ellenzéknek nincs alternatívája arra, ami jelenleg van.

Az öljük meg a PSD-t címet viselő projekt rendkívül fontos, csak nem előremutató. Nem egy értékes projekt, az nem kormányprogram, hogy állítsuk félre azokat, akik 2016-ban megnyerték a választásokat.

Én szerettem volna egy jobbközép kormányt, de nem az én hibám, hogy nem jött össze”

– tette hozzá.

Kelemen ugyanakkor hangsúlyozta, Ludovic Orban „elkövet még egy hibát”, mert miközben azt a látszatot kelti, hogy a PSD-vel harcol, ahányszor csak alkalma adódik, „beledöfi a kést” az RMDSZ-be. „Így nem fog nyerni semmit. Azzal, hogy késeket döf belénk, nem fogja megbuktatni a PSD-t” – mondta a szövetségi elnök.