Olimpiai bajnok vízilabdázó is csatlakozott a Minority SafePack kezdeményezéshez

Krónika 2018. február 01., 16:34

Elérte a 600 ezret az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) európai polgári kezdeményezés aláíróinak száma. Egyre több anyaországi személyiség állt az ügy mellé.

Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (állva) is felkarolta a határon túli magyarok ügyét

Elérte a 600 ezret az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós (EU-) szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) európai polgári kezdeményezés aláíróinak száma – jelentette be az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke csütörtökön Berlinben.

Vincze Loránt a FUEN nemzetközi médiafórumán a magyar közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy nyolc hét maradt a kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésére.

„A felén már túl vagyunk, de sok még a tennivaló” – mondta a szervezet vezetője, hozzátéve: nehézséget okoz, hogy nem minden kisebbség annyira jól szervezett, mint a Kárpát-medencei magyarság, de bízik abban, hogy a „nagyon intenzív kampány” révén sikerül egymillióra emelni a támogatók számát. Vincze Loránt elmondta, a kezdeményezés „páratlan alkalom” az őshonos kisebbségeknek, hogy felhívják magukra a figyelmet, és változást érjenek el az uniós szintű kisebbségvédelemben, amely „ebben a pillanatban nulla szintű”.

Az ügyet egyre több magyarországi párt, szervezet, személyiség karolja fel. Csütörtökön Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is csatlakozott a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéshez. Szegedi sajtótájékoztatójukon arra kérték a Tisza-parti város lakosságát, hogy a határon túli magyarok érdekében aláírásukkal támogassák a kezdeményezést, amely január 31-étől valamennyi magyarországi postán aláírható. Az aláírásgyűjtő ív és az ingyenes válaszboríték elérhető az ország összes postahelyén.

A határon túli magyarok képviselői kérést fogalmaztak meg a 2017. november 10-i Magyar Állandó Értekezleten annak érdekében, hogy a magyarországi polgárok aláírásukkal támogassák a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack). Jelenleg nincs olyan átfogó Európai Uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana a határon túli magyaroknak, valamint az európai őshonos nemzeti közösségeknek. Amennyiben sikerül összegyűjteni egymillió aláírást, az Európai Bizottság köteles foglalkozni a határon túli magyarok és a több mint 50 millió őshonos kisebbség ügyével.