Nem létező vonatra toboroz utasokat a CFR

Pap Melinda 2018. február 01., 15:16

Kellemetlen meglepetést okozhat az utasoknak a Román Vasúttársaság (CFR) online menetrendje. Főleg a magán-vasúttársaságok járatainál lehetnek eltérések.

Fotó: Andrei Pintea

Az utasok ihatják meg a levét a Román Vasúttársaság (CFR) és az országban számos vasúti szakaszon járatokat működtető magáncégek közötti versenyhelyzetnek, kommunikációhiánynak. Bár a magáncégek a CFR-től bérlik a vasútvonalat és járataik szerepelnek az állami vasúttársaság menetrendjében, az ezekre vonatkozó adatok nem mindig valósak. Sőt a CFR online menetrendje olykor még az állomások kijelzőinél is elavultabbnak bizonyul.

Egyik olvasónk egy magáncég által működtetett vonatjárattal szeretett volna eljutni Beszterce-Naszód megyéből Kolozsvárra, és bár kinézte azt a CFR online menetrendjében, az állomáson kellett megtudnia, hogy az illető vonat nem jár, sőt mint utólag kiderült, valójában nem is létezik – hívta fel lapunk figyelmét. Mint olvasónk mondta, az Interregional Călători cég Beszterce–Kolozsvár reggeli (az online menetrend szerint Besztercéről 9.20-kor, a kincses városba 12.14 órakor érkező) járatával szeretett volna visszatérni szüleinél tett látogatása után Kolozsvárra, azonban hoppon maradt, ugyanis az online tájékoztatás tévesnek bizonyult.

„Ezt a vonatot néztem ki, mert az Interregional járatai általában melegebbek, tisztábbak, a jegyellenőrök is civilizáltabbak, így gondoltam, inkább ezzel megyek a CFR télen sokszor fűtetlen reggeli személyvonata helyett” – mesélte olvasónk.

Azonban mint mondta, csalódnia kellett, ugyanis hiába várta a sajóudvarhelyi megállónál (Halta Căila) a vonatot, az nem érkezett. Sőt amikor mobiltelefonon próbálta ellenőrizni a társaság honlapján, az oldal nem működött, az ügyfélszolgálat megadott telefonszámán pedig angolul tudatták vele, hogy a szám nem üzemel.
Hiányos tájékoztatás

„Nem maradt más választásom, mint eljutni valahogy a közeli Bethlenbe és megvárni a következő, Kisilváról érkező vonatot” – mesélte olvasónk. Mint mondta, a bethleni állomáson az általa eredetileg kinézett magánjáratnál egy, a menetrendre ragasztott cetlin az anulat (Érvénytelenített) felirat szerepelt, és amikor jegyvételkor arról érdeklődött az eladótól, hogy mióta és miért nem jár, azt a választ kapta: nem is járt.

„A jegyárus enyhén felháborodottan mondta, hogy ő a CFR alkalmazottja és nem adhat információkat a magántársaságok járatairól. Azokat sokszor velük sem közlik” – mesélte olvasónk, aki így a tervezettnél egy órával később ért be Kolozsvárra.

Nem létező járat

A kolozsvári állomáson kifüggesztett menetrendben ottjártunkkor szintén szerepelt az említett, R-15833-as számú járat, igaz, az online menetrenddel ellentétben itt már egy megjegyzés is található nála: speciális rendelettel működik (circulă cu ordin special). Azt, hogy ez mit is jelent valójában, az Interregional kolozsvári jegyirodájának alkalmazottja magyarázta el lapunknak, miután tanácstalanul nála is rákérdeztünk a járatra, amely egyébként a társaság ablakára kifüggesztett menetrendjében is szerepelt.

„Ez a járat nem működik, valójában nincs is, csak tervezik, hogy beindítják, amikor igény lesz rá” – mondta nem kis meglepetésünkre az illetékes.

Hangsúlyozta, ezt a tényt a menetrendben szereplő megjegyzés is tudatja az utasokkal. Arról, hogy az online menetrendben ez már nem szerepel, ők nem tehetnek, az a CFR felelőssége, tette hozzá. Az online szolgáltatásait folyamatosan népszerűsítő, az online jegyvásárlást számos kedvezménnyel szorgalmazó állami vasúttársaság internetes menetrendje egyébként nemcsak a konkurens cégek járatait illetően bizonyul „elavultnak”.

„Tavaly a fél országot átszelő Kolozsvár–Iași gyorsvonattal akartam utazni, azonban hiába néztem meg az online menetrendben napra szólóan az indulás időpontját, az állomáson kiderült, hogy az adott időszakban nem közlekedik.

Online semmi információ nem szerepelt erről, holott pár percbe került volna beírni” – mesélte kellemetlen tapasztalatát egy kolozsvári olvasónk.

A hiányos tájékoztatásra lapunk sem talált magyarázatot, ugyanis, mint kiderült, az oldalt rendszeresen frissítik, legutóbb 2018. január 29-én, 10.25 órakor aktualizálták.