„Nem az én nevemben!” Sok magyar elhatárolódik a román kormányt támogató RMDSZ-től

Krónika 2018. január 31., 12:30

Bírálatözön zúdul a világhálón az RMDSZ-re annak nyomán, hogy a szövetség megszavazta a Viorica Dăncilă vezette kormányt – holott csapnivalónak nevezte annak programját –, majd a balliberális koalícióval kötött együttműködés folytatása mellett döntött.

Fotó: Facebook

Az alakulat vezetőségének döntése miatti tiltakozásképp számos erdélyi magyar a „Nem az én nevemben!” címszóval látta el profilképét Facebook-oldalán. Ezzel azt kívánják kinyilvánítani, hogy helytelenítik a szövetség aktuális politikai döntéseit, amelyeket nem az ő felhatalmazásukkal hozott az alakulat.

Emellett rengetegen adnak hangot elégedetlenségüknek az RMDSZ közösségi oldalán. A legtöbben azt kifogásolják, hogy a szervezet a parlamenti együttműködés sikertelenségei ellenére ismételten „lepaktált” a román balliberálisokkal, ami sokak szerint felér a politikai öngyilkossággal. „Nap mint nap egyre több magyar szavazót veszít el az RMDSZ. Vajon miért? De nem kell félni, következő választások alkalmával nem jutnak be a parlamentbe” – jegyzi meg az egyik hozzászóló, miközben hozzá hasonlóan mások is egyértelművé teszik, hogy többé nem szavaznak az RMDSZ-re.

Tényleg, komolyan gondoljátok? Hányadik sör után jöttetek rá, hogy rá kell szavazni erre a szedett-vedett kormányra???”

– teszi fel a kérdést az RMDSZ Facebook-oldalán az egyik hozzászóló, arra utalva, hogy a szövetség vezetői kijelentették: a Dăncilă-kormány programja „olyan, mintha két sör mellett írták volna a mezőgazdasági minisztériumban”. Ugyanott megjelenik számos román felhasználó posztja is, amelyben ők is csalódottságuknak adnak hangot amiatt, hogy az RMDSZ támogatja a „maffiakoalíciót”. „Hogy fordítják románra, hogy RMDSZ? Válasz: PSD” – tette közzé találós kérdését az egyik román felhasználó.

Mindazonáltal mások védelmükbe veszik a szövetséget, mondván, hogy a jelenlegi politikai felállásban az alakulat számára nem adódik más alternatíva, az RMDSZ nem szövetkezhet a magyarellenes hangokat megütő jobbközép román ellenzéki pártokkal.

Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta: az RMDSZ képviselői és szenátorai adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak, és megszavazzák az új kormányt. Szerinte nemcsak azért, mert a választási győzelem után a PSD-ALDE felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a koalíciónak a „nehéz időkben is" eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel.

{K1}

A politikus kedden elmondta, az RMDSZ a parlamenti erőviszonyokra és a jobbközép ellenzék magatartására hivatkozva folytatja a koalícióval kötött parlamenti együttműködést. „Az RMDSZ elszigetelődése a román parlamentben 2018-ban nagyon-nagyon rossz lenne mindenkinek, nemcsak nekünk, de az egész román társadalomnak is” – szögezte le Kelemen Hunor.