Alkotmányellenes a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény

Krónika 2018. január 30., 18:03

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényt módosító jogszabály több rendelkezését – jelentette be kedden a taláros testület elnöke, Valer Dorneanu.

Dorneanu elmondta, a bírói és ügyészi felelősség meghatározását illetően voltak kritikák, ezért kérték a bírói hiba, a rosszhiszeműség és a súlyos mulasztás pontos meghatározását. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését szabályozó törvény módosításai ellen benyújtott indítványok tárgyalását február 13-ára halasztotta a testület.

Újságírói kérdésre válaszolva Dorneanu kifejtette, az államfő hatáskörére vonatkozó előírásokkal kapcsolatos óvások közül azokat fogadták el, amelyek a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az elnök hatáskörének „jobb elhatárolására” vonatkoznak.

Az alkotmánybírósági döntés indoklásának megszövegezése után a törvényt visszaküldik a parlamentnek újratárgyalásra – tette hozzá Valer Dorneanu. Az igazságügy megszervezéséről szóló törvény módosítását négy pontban találták alkotmányellenesnek. Az erről szóló döntést múlt héten közölték.

Múlt heti ülésén a bukaresti alkotmánybíróság úgy határozott, hogy az a nemrég megszavazott jogszabálytervezet is sérti az alaptörvényt, amely megszüntetné a bűncselekménnyel vádolt köztisztviselők automatikus felfüggesztését. A képviselőház által tavaly novemberben megszavazott törvénymódosítás ügyében Klaus Johannis államfő kért normakontrollt, mivel szerinte nem sérti az ártatlanság vélelmét, ha egy bűncselekmény – például sikkasztás vagy korrupció – gyanújával bíróság elé állított köztisztviselőt a jogerős ítéletig felfüggesztenek hivatalából, ahogyan azt a módosítást kezdeményező honatyák állítják, hanem az állami intézményekbe vetett közbizalom megőrzését szolgálja.