Uniós pénzek úszhatnak el – felpörgetné a kormány a beruházásokat

Bálint Eszter 2018. január 30., 14:41

Infrastrukturális fejlesztések késlekedéseire hívta fel a figyelmet kedden Viorica Dăncilă kormányfő, miután Bukarestben tárgyalt Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztossal.

Fotó: Pixabay.com

„Sajnos, késlekedés tapasztalható az Aranyosgyéres–Marosugra–Marosvásárhely-autópálya, a bukaresti Északi pályaudvar és otopeni-i repülőtér közti M6-os metró, illetve három regionális kórház, a kolozsvári, a jászvásári és a craiovai megépítésében” – mutatott rá a gondokra a frissen kinevezett miniszterelnök. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy egy hónapon belül kielemzi az illetékes miniszterekkel a helyzetet, és együtt megpróbálnak megoldást találni, hogy az év végére Románia „egyetlen eurót se veszítsen”.

Minden minisztériumtól kikértem az uniós támogatások állapotát, és felkértem a minisztereket, vegyenek részt az Európai Bizottság ülésein, mert úgy vélem, hogy az uniós pénzek lehívása kapcsán alapvető fontosságú a Románia és az EB közötti jó kapcsolat.

Ha ezt a lépést megtesszük, és komolyan is vesszük, az már előrelépés lesz az uniós alapok lehívásában” – fogalmazott Viorica Dăncilă.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Corina Crețu megkongatta a vészharangot a késlekedések miatt, és leszögezte, amennyiben nem történnek komoly erőfeszítések,

Románia jelentős európai uniós alapokat veszíthet regionális fejlesztés, közlekedés és egészségügy terén,

olyan összegeket, amelyeket a tavalyi előrelépések dacára az utóbbi években nem sikerült lehívni.

„Tárgyaltunk a folyamatban lévő projektekről, és nyilván azokról a gondokról és veszélyekről, amelyekkel Románia jelenleg szembenéz. Ahogyan azt már elmondtam, Románia tavaly tett előrelépéseket, főleg az év utolsó hónapjaiban, miután akkreditálták az uniós alapokat felügyelő hatóságokat. Behozott néhány korábbi lemaradást is, de a fejlődés ütemét a mi meglátásunk szerint ezután sem szabad lassítani, sőt épp ellenkezőleg” – mondta Corina Crețu.

Mint hangsúlyozta: továbbra is vannak olyan területek, ahol lemaradás érzékelhető.

Gondok vannak a regionális fejlesztésnél – az a veszély is fennáll, hogy 2018-ban több millió eurót elveszítünk, illetve késések tapasztalhatók a közlekedésnél és a regionális kórházaknál”

– mutatott rá az európai biztos, aki emellett arra szólította fel a miniszterelnököt, február 23-ig dolgozzon ki egy ütemtervet. Corina Crețu szerint a román kormánynak kell megtennie a döntő lépéseket, a munkatempót pedig gyorsítani kell.