Visszanyert középkori érték: befejeződött a köröskisjenői Árpád-kori templom külső felújítása

Pap Melinda 2018. január 27., 18:14

A Sebes-Körös völgye legjelentősebb műemlékévé vált a köröskisjenői református templom, amely restaurálását követően visszanyerte eredeti, középkori jellegét. A külső homlokzatok felújításán kívül az Árpád-kori műemlék tetőzetét is átalakították a bihari településen.

Fotó: Teleki László Alapítvány

Visszanyerte középkori állapotát a köröskisjenői református templom, ezzel lezárult a Teleki László Alapítvány felügyelete alatt restaurált istenháza külső felújítása, írta az alapítvány. A civil szervezet beszámolója szerint a külső homlokzat restaurálása és a tető teljes átépítése révén a 13. században épült, de a 19. században jellegét vesztett ingatlan visszanyerte eredeti állapotát. Hozzáteszik, ezzel az egyik legértékesebb felújított Sebes-Körös-völgyi műemlékké vált.

Mint arról beszámoltunk, a Bihar megyei település 13. századi műemlékének teljes körű helyreállítása évek óta tart. 2016-ban a Rómer Flóris Terv keretében restaurálták a külső homlokzatokat, majd – miután az egyházközség tavaly újabb támogatási kérést nyújtott be – a munkálatok folytatásaként a fedélszék teljes átépítésére került sor.

Erre négymillió forint támogatást biztosítottak a műemlékvédő program keretében, az összegből a tető rendkívül rossz állapotban lévő horganyzottlemez-héjazatát és fektetett csatornáját, a fedélszék több jelentős fa szerkezeti elemét, a koszorúgerendákat, szarufákat és egyes kötőgerendákat cserélték ki.

Az alapítvány közlése szerint a jelentős szerkezeti beavatkozással járó munkálatok miatt elkerülhetetlenné vált a tető szétbontása és átépítése, az eredetihez közelebb álló idommal, meredekebb dőlésszöggel, hódfarkúcserép-borítással. Ennek nyomán maradéktalanul be lehetett mutatni a korábbi falkutatáskor előkerült jelentős román kori homlokzati részleteket. Így láthatóvá vált az eredeti lábazat, a falpillérekként ható lizénák, a keskeny tölcséres béletű, félkörívesen záródó ablakok maradványai – amelyek alapján vissza lehetett állítani a román kori nyílásrendszert –, a felső párkány alatti farkasfogsor, valamint egy érdekes, eredetileg a falsíkból enyhén kidomborodó keresztábrázolás, derül ki a beszámolóból.

A szakemberek szerint a helyreállítás révén a 19. században szinte teljesen jellegét vesztett épület visszanyerte középkori állapotát.

Jól elkülöníthető rajta a két Árpád-kori építési fázis: a korábbi, valószínűleg tatárjárás előtti, kisméretű hajót utólag, a 13. század második felében bővítették egy tágasabbal, amelyet az apró töredékekből ítélve részben külső falkép is díszített. A Rómer Flóris Terv keretében megvalósult helyreállítási munkálatokat a Frudalma Construct Kft. és Kállai Szabolcs Dénes végezte, a restaurálás révén a köröskisjenői templom a Sebes-Körös völgye egyik legértékesebb műemléke lett.

{K2}

A Teleki László Alapítvány szakmai irányításával nemrég a kü­küllővári református templom felújítása valósult meg, amelyet novemberben avattak fel, de szintén tavaly esett át restaurálási munkálatokon a sepsi­ki­lyéni unitárius templom Szent László-legendát ábrázoló freskója is.

{K1}

A Rómer Flóris Terv honlapján közzétett listán a támogatásban részesült, folyamatosan bővülő helyszínek között szerepel még Erdélyből Alvinc, Alsótők, Bádok, Farnas, Gidófalva, Gyulafehérvár, Harcó, Szászváros és Tűr református temploma, az énlaki, kálnoki, nyárádszentlászlói és sepsikilyéni unitárius templom, a halmágyi és oltszakadáti evangélikus templom, Marosvásárhely minorita temploma, kolostora, illetve Szentdemeter római katolikus temploma.