Dragnea ismertetni fog egy „hazugságot”, amelyet az Európai Bizottsággal közöltek Romániából

Hírösszefoglaló 2018. január 26., 13:14

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök közölte, ismertetni fog a napokban egy „hazugságot”, amelyet hivatalos úton közvetítettek Romániából az Európai Bizottságnak (EB).

Liviu Dragnea (archív felvétel) Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Azt kérdezték Dragneától az újságírók a PSD országos végrehajtó bizottságának pénteki ülése előtt, miként vélekedik az EB figyelmeztetéseiről, illetve arról, hogy az európai hivatalosságok közölték, kellőképpen tájékozottak a romániai helyzettel kapcsolatban – számolt be az Agerpres.

Ez nagyon jó. Mi a napokban ismertetni fogunk egy hazugságot, amelyet hivatalos úton közvetítettek innen, és úgy gondoljuk, jó, ha tudnak róla.

Úgy vélem, számunkra és az EB számára is fontos, hogy az igazságon és korrekt tájékoztatáson alapuló kapcsolatunk legyen” – fogalmazott Dragnea.

A pártelnök hozzátette, nem tudja, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készülő újabb jelentésbe belefoglalják-e majd a Románia és az EB között az igazságügyi törvények, a büntető törvénykönyv módosításai és a büntetőügyes miniszterek kapcsán adódott nézeteltéréseket.

{K1}

Jean-Claude Juncker EB-elnök és Frans Timmermans első alelnök közös nyilatkozatban közölte szerdán, hogy az EB aggodalommal figyeli a romániai fejleményeket, és az igazságügyi törvények módosításainak újbóli megfontolására kéri a parlamentet.

Liviu Dragnea képviselőházi és Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök közös levélben válaszolt az EB-hivatalosságok nyilatkozatára, hangsúlyozva, hogy Junckert és Timmermanst tévesen tájékoztatták az igazságügyi törvények vitájának átláthatóságát illetően.