Újabb kisajátítások Váradon a Centenárium hídja miatt: egész házsort bontana le az önkormányzat

Pap Melinda 2018. január 26., 19:32

Egész házsort készül lebontani a Tímár (Plevnei) utcában a nagyváradi önkormányzat, hogy helyet biztosítson a környéken épülő új Centenárium hídjának.

Fotó: Oradea.ro

A több ház lebontását feltételező kisajátítási folyamat már elkezdődött, ennek eredményeként kétsávosra bővítik a Körös (Tudor Vladimirescu) utca és az új híd közötti útszakaszt. A városháza közleménye szerint február 5–9. között a hivatal szakemberekkel közösen felméri az ingatlanokat, hogy majd ennek alapján kártérítést biztosíthassanak az otthonuk elvesztésére ítélt tulajdonosoknak.

A városvezetőség ígérete szerint június végéig megkapják az épületük teljes ellenértékét. Ezt követően a tulajdonosoknak nyolc hónap áll a rendelkezésükre, hogy új lakhelyet találjanak, 2019. március elsejéig ugyanis ki kell üríteniük az ingatlanokat.

A Tímár utcai munkálatokra, az útszélesítésre jövőre kerülne sor.

Mint arról beszámoltunk, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester bejelentette, hogy új átkelőt építenek a gyalogos Csillagos híd helyére, mely a román egyesülés évfordulója apropóján a Centenárium hídja (Podul Centenarului) nevet kapja. Az átkelő – mely a polgármesteri hivatal közelében, a Szent László és a Széles (Decebal) utcai híd között szeli majd át a Sebes-Köröst –, kétsávos és mintegy 85 méter hosszú lesz. A megkezdett munkálatot tizennégy hónap alatt kell megvalósítani, a tervek szerint 2018. december 1-jén avatják majd fel, ezért is hívnák Centenáriumi hídnak. A beruházás becsült értéke 3,1 millió euró plusz áfa.