Soros „perverz törekvésének” tulajdonítja Tăriceanu a kormányellenes megmozdulásokat

Krónika 2018. január 26., 09:39

Soros György „perverz törekvésének” része, hogy egy „zajos kisebbség” megpróbálja érvényesíteni álláspontját a legitim többséggel szemben – véli Călin Popescu-Tăriceanu, a bukaresti szenátus elnöke.

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke egy televíziós műsorban beszélt erről, amikor az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker és Soros György amerikai milliárdos találkozójáról készült, a román médiában nemrég megjelent képsorokról kérdezték.

Călin Popescu-Tăriceanu az Antena 3 hírtelevízió műsorában úgy nyilatkozott, számára nincs többletjelentése annak, hogy Jean Claude Juncker Sorossal ölelkezett.

A politikus úgy vélte, nem Junckerrel van a probléma, mert ő szerinte a demokratikus elvek szellemében formálódott, hanem Soros Györggyel.

„Ő ugyanis azt akarja elérni – és nagyrészt sikerül is neki –, hogy az általa támogatott óriási civilszervezet-hálózat révén gyengítse az állam alapvető intézményeit, valamint az emberek ezen intézményekbe vetett bizalmát, hogy majd a parlamentáris demokrácia helyét vegye át az utcai tüntetések demokráciája, amelyben egy zajos kisebbség érvényesíteni akarja álláspontját a szabad választással legitimált többség ellenében. Ez Soros György perverz törekvése világszerte” – idézte az Agerpres hírügynökség Tăriceanut.

Egyébként szintén Soros Györgyöt sejti az igazságügyi törvények kapcsán Romániát ért bírálatok mögött Gabriela Baltag bírónő, a bírák és ügyészek szakmai tevékenységéért felelős Legfelsőbb Igazságszolgáltatási tanács (CSM) tagja is. A bírónő egy, „a románoknak és a brüsszelieknek" címzett nyílt levélben félretájékoztatásnak nevezi az igazságügy működését szabályozó törvények és a büntető törvénykönyv módosítása kapcsán megfogalmazott kritikákat.

Gabriela Baltag kitér Soros vélt szerepére is. „Jean Claude Juncker és Soros György gyakran találkoznak. Az utóbbi években legalább négyszer találkoztak. Legutóbb másfél hónapja, amikor a tárgyalás egyik fő témája a romániai igazságszolgáltatás helyzete volt" – írta Baltag, azt ugyanakkor nem közölte, mindezt honnan tudja.