Tófalvi átadja a stafétát: egy fiatal sílövő lesz Románia zászlóvivője a téli olimpia megnyitóján

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. január 25., 18:29

A hatodik olimpiájára készülő Tófalvi Éva helyett egy fiatal sílövőt választottak a romániai küldöttség zászlóvivőjéül az idei téli ötkarikás játékokra.

Fotó: Olimpic.org

Románia legeredményesebb női sílövője, Tófalvi Éva helyett a két évvel ezelőtti junior világbajnok, most 23 éves Marius Petru Ungureanu lesz a piros-sárga-kék küldöttség zászlóvivője a februári téli olimpián. Erről a hazai olimpiai és sportbizottság (COSR) ügyvezető tanácsa csütörtöki ülésén döntött, ahol egyben véglegesítették a kvótaszerzők listáját is.

Örülök, hogy egyhangúlag Ungureanura esett a választás. Szerepvállalása bátorító üzenet a részvevő ifjúság számára, de egyben szép stafétaátadást jelent egy fiatal újonc és egy olyan neves sportoló, mint a hatodik olimpiájára készülő, korábban kétszer is zászlóvivő Tófalvi Éva között”

– idézte Mihai Covaliu COSR-elnök indoklását a bizottság hivatalos honlapja.

A huszonöt fős romániai küldöttségben egyébként Tófalvi lesz az egyedüli női biatlonos, míg a férfimezőnyben Ungureanu mellett George Răzvan Buta, Nicolae Remus Faur, Cornel Dumitru Puchianu és Iulian Gheorghe Pop utazik el a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő csúcseseményre.

Alpesi sízésben Ioan Valeriu Achiriloaie, George Alexandru Barbu és Ania Monica Germaine Caill, sífutásban Alin Florin Cioanca, Paul Constantin Pepene és Lőrincz Tímea, síugrásban Daniela Haralambie, bobban Nicolae Ciprian Daróczi, Mihai Cristian Tintea, Dorin Alexandru Grigore, Paul Muntean, Bartha Levente és Florin Cezar Crăciun, szánkóban Ştefan Musei, Cosmin Eugen Atodiresei, Valentin Creţu, Theodor Andrei Turea és Raluca Nicoleta Strămăturaru, míg szkeletonban Dorin Dumitru Velicu indul majd romániai színekben.

Mint látszik, az elmúlt olimpiákkal ellentétben a hazai korcsolyázók most lemaradnak az ötkarikás játékokról. Műkorcsolyában, mint ismeretes, legutóbb még Kelemen Zoltánnak szurkolhattunk, korábban pedig rövid pályás gyorskorcsolyában és gyorskorcsolyában is volt romániai kvótás. A február 9-én kezdődő olimpiára pénteken utazik el az első romániai csoport.