Elviselhetetlen adópolitika: bezár egy kolozsvári étterem a többletterhek miatt

Bálint Eszter 2018. január 25., 18:09

A bukaresti kormány által bevezetett adópolitikai módosítások késztetnek arra két kanadai fiatalt, hogy bezárják Kolozsvár központjában kialakított éttermüket: a bő három éve működő vendéglőre január utolsó napján kerül lakat.

Fotó: Pixabay.com

„2006-ban jöttem először Romániába, kíváncsi voltam, milyen egy kelet-európai ország. Szebenben és Bukarestben voltam. 2009-ben visszatértem az országba, Kolozsvárra, otthon éreztem magam, és arra gondoltam, itt tudnék élni” – idézte fel a kezdeteket a Mediafax hírügynökségnek Oliver Rydell.

Végül 2013-ban letelepedett a kincses városban, és egy szintén kanadai barátjával közösen, 2014 nyarán vendéglőt nyitott a belvárosban. Később egy román állampolgár is betársult. Az étterem nemzetközi és kanadai fogásokat kínál, többnyire a helyi piacról beszerezhető friss alapanyagokból.  A helynek nyolc alkalmazottja van, és mostanáig kisvállalkozásként működött.

Kialakult a vendégkörünk, azt hittük, hogy jó az irány, növekedés következik, ám sajnos a kormány által tavaly bevezetett adóügyi módosítások nagy bajba sodortak sok kisvállalkozást, köztük bennünket is.

2018. január elsejétől pedig újabb változások jöttek, sokkal brutálisabbak, amelyek megakadályoznak abban, hogy folytassuk tevékenységünket, így a bezárás mellett döntöttünk” – panaszolta el Rydell.

Felrótta egyebek mellett azt a tavalyi módosítást, amely szerint a vendéglátóipari egységeket a felületük alapján adózzák meg, nem forgalmuk vagy jövedelmük szerint. Említette még a részmunkaidős alkalmazottakra idéntől kivetett pluszterhet, ami 3000 lejes többletkiadást jelent számukra. „Nem lehet a végtelenségig elviselni ezeket a pluszadókat, amelyek romba döntik a vállalkozásodat.

Csak ebben a hónapban 7000 lej értékben kell többletadót fizetnünk, ami nagyon sok egy olyan kis vállalkozásnak, mint a miénk, szinte ugyanannyi, mint a bérleti díj.

A jelenlegi környezet egyáltalán nem kedvező, nem barátságos a kisvállalkozásokkal. Kiszámíthatóság hiányát tapasztaltuk az adóügyek terén, minden évben jött valami új a kormánytól. Nagyon nehéz. Kidolgoz az ember egy üzleti tervet, és nem tudja, mi vár rá. Stresszelő. Nehéz tiszteletben tartani. Csalódott vagyok a kormányzati intézkedések miatt” – összegzett a kanadai vállalkozó.

Megjegyezte, például Kanadában egy kisvállalkozónak nem is kell adót fizetnie, ha cége nem jövedelmező. „Egy kisvállalkozás olyan, mint az elültett mag, ápolni kell, hogy növekedjen. Ám itt másként járnak el, így az eredmény a cég csődje, és ez nem a befektető hibája” – fogalmazta meg Oliver Rydell.