Jól jön az RMDSZ által nyújtott segítség a tankönyvszerzőknek

Bíró Blanka 2018. január 25., 10:26

Ösztönzőnek és hasznosnak tartja az RMDSZ által a tankönyvírók számára meghirdetett pályázatot Bartolf Hedvig Hargita megyei tanfelügyelő. A szövetség annak nyomán támogatja a szerzőket, hogy ezentúl nem a kiadókkal, hanem egyénileg kell pályázniuk.

Fotó: Lukácsi Lehel

Ösztönző lehet a tankönyvírók számára az RMDSZ által meghirdetett pályázat, ami azért is fontos, mert a szerzőknek ezentúl nem a kiadókkal kell együttműködniük, hanem egyénileg kell benyújtaniuk kiadványukat a szaktárcához, emiatt kénytelen átvállalni olyan tevékenységeket is, amit eddig elvégeztek helyettük a kiadók – nyilatkozta a Krónikának Bartolf Hedvig.

A Hargita megyei tanfelügyelő egyébként maga is összeállított már az ötödikes magyar gyermekeknek szóló román nyelv és irodalom tankönyvet, amelyet számos iskolában használnak ettől a tanévtől.

A szakember rámutatott: a tankönyvkiadás terén történt változás egyik hátránya, hogy kevés idő áll a szerzők rendelkezésére: a szaktárca decemberben döntött az új procedúráról, és március elejéig már be kell nyújtani a kész kiadványokat elbírálásra. A tulajdonképpeni munkára így két és fél hónap marad, holott az lenne az ideális, ha a különböző feladattípusokat előbb kis csoportokban kipróbálhatná a szerző, és ha működnek, akkor emelné be a készülő tankönyvbe. Így azonban a szakemberek kénytelenek saját tapasztalataikra hagyatkozni és bízni abban, hogy a tankönyvet a diákok, a pedagógusok és a szülők is kedvvel és eredményesen lapozzák majd.

Bartolf Hedvig tanfelügyelő Fotó: Gecse Noémi

Bartolf Hedvig azt is elmondta: Románia-, illetve Erdély-szerte számos tankönyvíró van, legtöbbjükhöz jó eséllyel eljutott az információ arról, hogy az RMDSZ pályázat révén segíti a munkájukat, ez ösztönzően hathat.

A tanfelügyelő hangsúlyozta: a minisztériumnál nem lehet összecsapott anyaggal jelentkezni, a tankönyvnek ezenkívül teljes mértékben követnie kell a tantervet, ez bizonyos tekintetben megköti a szerzők kezét.

Szerinte ugyanakkor a tanterv betartása mellett arra kell törekedniük, hogy a kiadvány korszerű legyen, kiemelkedőt nyújtson a tankönyvpiacon, úgy tálalja az információt, hogy a diákot meggyőzze arról, érdemes tanulni, a pedagógusnak pedig első számú eszköze lehessen. „Mindez hatalmas felelősséggel jár, ezért nem is vállalkozik tankönyvírásra minden szakember, aki erre alkalmas. Az is szempont, hogy Erdélyben mindenki a szabadidejében, a munkahelye mellett írja a tankönyvet, ami rengeteg időt és energiát felemészt” – magyarázta Bartolf Hedvig.

A Hargita megyei tanfelügyelő egyébként tervezi, hogy megírja a hatodik osztályos magyar gyerekeknek szóló román tankönyvet is.

Az RMDSZ által meghirdetett pályázat azokra az 1–5. osztályos tankönyvekre vonatkozik, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakat fedik le: a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és a vallás. A szövetség közleményben számolt be arról, hogy terveik szerint a pályázatot évente kiírják, illetve annak nyomán, hogy a tantárgyreform a következő tanévtől a hatodik osztályra is vonatkozni fog, nemcsak a sajátos, hanem minden tankönyv megírását támogatják. A finanszírozás maximális értéke 7000 lej tankönyvenként.

Az RMDSZ pályázatának első fordulója azoknak szól, akik már elkészítették a szükséges szövegeket, illusztrációkat, szemléltetőket, de az új rendszerben kiadó nélkül maradtak, és egyénileg kell pályázniuk a szaktárcánál.

„Azt akarjuk, hogy ezek a szerzők, szakmai műhelyek jelentkezzenek az állam által kiírt, tavaszi megmérettetésre, aminek közeleg a határideje, hiszen kész vagy majdnem kész tankönyveik vannak, miközben az egyes kiadók – mivel nem vesznek már részt a tankönyvek gondozásában – nem tudják őket tovább felkarolni” – hangsúlyozta Magyari Tivadar, a szövetség oktatásért felelős ügyvezető alelnöke.

Fotó: Pinti Attila

A pályázat kidolgozásában és lebonyolításában az RMDSZ oktatásért felelős szakértői és politikusai a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) működtek együtt. A pályázati kiírás a szövetség honlapján érhető el.

{K1}