Kétestés „gay fantázia” a kolozsvári magyar színházban

Pap Melinda 2018. január 24., 17:53

A másság, szexuális különbözőség kérdéskörét boncolgatja a Kolozsvári Állami Magyar Színház új bemutatója, az Angyalok Amerikában kétestés előadás. Tony Kushner militáns stílusban íródott drámáját a 22 év után visszatérő Victor Ioan Frunză rendezte.

Jelenet az előadásból Fotó: Adriana Grand

„Fáziskéséssel”, pár évtizeddel az Amerikai Egyesült Államokban való bemutatója után láthatja a kolozsvári közönség Tony Kushner Angyalok Amerikában című drámáját.

A késés azonban indokolt, hiszen a konzervatív erdélyi társadalom most jutott el oda, hogy beszélni lehet a szexuális másság, társadalmi kirekesztettség kérdésköréről,

mondta a szerdai sajtótájékoztatón Tompa Gábor színházigazgató. Az eseményen Victor Ioan Frunză rendező és Adriana Grand díszlettervező nem lehetett jelen, így az igazgató mellett az előadás szereplői beszéltek a produkcióról. Tompa Gábor elmondta, a szerző, aki egyben melegjogi aktivista is, művét „gay fantáziának" nevezte, így militáns stílus jellemzi. Olyan társadalmi problémákat feszeget, amelyek Amerikában az 1980-as években jelentkeztek, de Kelet-Közép-Európában csak mostanság kerülnek a figyelem középpontjába. A konzervatívnak számító erdélyi társadalom most jutott el oda, hogy meg lehet, kell vitatni a homoszexualitással kapcsolatos kérdéseket, vélte Tompa.

Hangsúlyozta, az előadás azt üzeni, mindenkinek jogában áll megfogalmazni, hangoztatni álláspontját, és el kell jutni a párbeszédhez.

Kifejtette, régóta tervezik, hogy 22 év szünet után Frunză újra Kolozsváron rendezzen, és a rendező javaslatai közül egyből Kushner művére esett a választása. A neves rendező pár éve a budapesti Nemzeti Színházban is színre vitte, nem kis visszhanggal.

Bár az előadás kétestés, részei külön-külön is megnézhetők, de a történet folytatódik, így javallott mindkettőt megnézni.

Ezért is próbálják egymás utáni estéken műsorra tűzni, két decemberi előadás után január 26-27-én, illetve február 10-11-én láthatja a közönség a részenként több mint háromórás produkciót. Ugyanis a rendező szinte teljes egészében ragaszkodott a szerző szövegéhez. Az előadásban nyolc színész több szereplőt is megformál.

Bodolai Balázs, Tordai Tekla, Árus Péter, Tompa Gábor és Bogdán Zsolt a sajtótájékoztatón Fotó: Biró István

Bogdán Zsolt színművész - aki Roy M. Cohn befolyásos ügyvédet alakítja - arról a különleges módszerrről beszélt, ahogy Frunză irányította a színészeket.

Ritkán, de a megfelelő időben avatkozott be, így úgy találták meg a helyüket az előadásban, „mint a papírcsónak egy kád vízben”.

A színész - aki utoljára végzős színészhallgatóként dolgozott együtt a neves rendezővel - az általa megformált figuráról elmondta, minden hájjal megkent alak, semmitől sem riad vissza, ereje nem belső tartásában rejlik, hanem a kapcsolatrendszerében, így a próbafolyamat során a fő cél az volt, hogy megtalálják emberi vonásait.

Az öt homoszexuális férfiszereplő közül a Louist alakító Bodolai Balázs úgy vélte, a darabot áthatja a szerző azon meggyőződése, hogy kell, megéri harcolni, illetve hogy minden cselekedetnek súlya van.

A próbafolyamatról elmondta, nem volt könnyű átlépni a test intimitását egy másik férfival szemben, illetve megszokni a rendező nem beavatkozó stílusát, akinek mottója: „a színésznek nincs szüksége mankóra”.

De ennek nyomán igazán sajátjának érzi a kifejtett munkát, tette hozzá. Hangsúlyozta, tetszett neki, hogy a mű a homoszexualitáson túl olyan kérdésekre is hangsúlyt fektet, hogy mit jelent a hűség, árulás, szerelem, halál, boldogság.

A mormon vallású és nős Joe nem vállalja fel homoszexuálitását, betegségként közelít hozzá, küzd ellene, mesélte a figurát megformáló Árus Péter. Az angyalt és nővért alakító Tordai Tekla elmondta, nincs meghúzva a határ a két szereplő között, hiszen a hallucináló főszereplő az őt ápoló Emilyt hiszi olykor angyalnak, aki egyszerre a remény és halál angyala is, mint arra az előadás címe is utal. A kétestés stúdióelőadást 16 év fölötti nézőknek ajánlják.

Nincs pénz előadásokra, fesztiválra

Csupán idei költségvetése 22 százalékát költheti előadásokra, külsős szerződésekre a Kolozsvári Állami Magyar Színház, mondta el Tompa Gábor igazgató, aki szerint arányaiban 25 éve nem volt ilyen kevés pénze produkciókra a teátrumnak. A büdzsé 78 százaléka ugyanis a bérekre megy el, így több idei tervről és nagy valószínűséggel az Interferenciák fesztiválról is le kell mondani. A színházigazgató szerint az idei büdzsé minden erdélyi magyar teátruménál kisebb. Újságírói kérdésre, hogy nem-e próbált meg az RMDSZ révén több pénzt kérni a kulturális minisztériumtól, kifejtette: soha nem közelített a színházhoz politikai alapon, a teátrum kizárólag a produkciók révén tett szert világhírre. „Nem mennék a politikusokhoz koldulni” - jelentette ki Tompa hangsúlyozva: „egy normális világban” a kolozsvári színház által teremtette érték elegendő lenne a megfelelő finanszírozáshoz.