Bálint Eszter 2018. január 21., 22:41

Lépésszámcél szociálliberális módra

A helyzet visszásságát pedig csak fokozza, hogy miközben a bónuszokat biztosító jogszabály hatályban van, a prevenciós törvény nincs, mivel alkalmazási módszertan nélkül nem lehet tudni, hogy mire is vonatkozik.

Nem csoda tehát, hogy a vállalkozói szféra aggodalommal tekint a 2018-as évre már csak azért sem, mert még egy sor olyan módosítást hozott a Tudose-kabinet fiskális forradalma, amelyek hatásait egyelőre csak sejtjük, de még hónapoknak kell eltelniük, hogy pontosan lássuk, hány lépést tettek előre és hányat hátra. (Hajlamosak vagyunk előre azt hinni, hogy abban az esetben, ha semmi sem változik, akkor a hátrafele tett lépések száma meghaladja majd a jótékony hatásúakét.)

Mint a tavalyi év végén láthattuk, a fiskális forradalomnak már a híre is történelmi mélypontra taszította a lejt az euróhoz képest, az infláció szárnyalásával vállvetve pedig rég látott magasságokba repítette az irányadó bankközi kamatlábat, a ROBOR-t, nem kevés fejtörést okozva a bankhitellel rendelkezőknek, s ezt csak tetézte, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év elején alapkamatot emelt. Ezt a korántsem derűs állást most megfejelte a kormányválság, és pénteken újabb rekordot döntött a referencia-árfolyama.

Egy év alatt a harmadik miniszterelnök alakíthat kormányt. Hogy meddig kormányozhat Viorica Dăncilă és csapata, nehéz lenne megjósolni. Egyelőre úgy tűnik, Liviu Dragnea hű emberéről van szó, de az előző két jelölés kapcsán is ezt gondoltuk, hiszen őket még ráadásul személyesen a PSD-elnök nevesítette. Mindenesetre kénytelenek vagyunk elismerni, hogy jól döntött Klaus Johannis államfő, amikor elfogadta a jelölést, és nem húzta tovább a politikai válságot, így is elég kárt okozott, és okozhat még az elkövetkező napokban, az ellenzék pedig semmilyen reális alternatívát nem tud felmutatni, ráadásul a felmérésekben azt követően is a PSD–ALDE-koalíció a nyerő, hogy hét hónap alatt kétszer buktatták meg saját kormányukat.

Hogy milyen tervekkel lát hozzá a kormányzáshoz a harmadik szociálliberális kormány, illetve miniszterelnöke, vagyis Liviu Dragnea változtat-e korábbi elképzelésein, vagy sem, nem tudhatjuk. Tény viszont, hogy Mihai Tudose programja drasztikus módosításokat tartalmazott a Grindeanu-kabinet beiktatásakor a parlament által is elfogadott kormányprogramhoz képest.

Lássuk, ezúttal hogy alakul a lépésszámcél, hány lépést terveznek előre, és hányat hátra. 

{K1}

{K2}