Komputertomográf a gyergyói és az udvarhelyi kórháznak

Krónika 2018. január 21., 16:03

Komputertomográffal (CT) szerelték fel a gyergyószentmiklósi és a székelyudvarhelyi kórházat abból az összegből, amit a Hargita megyei önkormányzat a kormánytól visszakapott pénzekből a helyi közösségek támogatására fordított.

Fotó: Barabás Ákos

A megyei tanács honlapján elérhető adatok szerint az önkormányzat 8,3 millió lejt osztott szét a településeknek, ebből a székelyudvarhelyi városi kórház 150 ezer lejt, a gyergyószentmiklósi egészségügyi intézmény pedig 140 ezer lejt kapott. Az önkormányzat az egészségügyi beruházás mellett más projekteket is támogatott,

Zetelakán például a visszaosztott összegeket olyan területek vásárlására fordítják, amelyeket fiataloknak szánnak házépítésre, Csíkszenttamáson a finanszírozással hozzájárulnak egy kisipari park létrehozásához, Csíkdánfalván pedig felélesztik a kerámiagyártást.

A közlemény szerint ugyanakkor minden térségben folytatják az oktatási intézmények korszerűsítését, valamint a közbiztonság javítását célzó intézkedések, amelyek keretében térfigyelő kamerákat szerelnek fel, és támogatják az önkéntes tűzoltó-alakulatokat.

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke a csütörtöki rendkívüli tanácsülésen egyébként rámutatott: „a menesztett kormány gazdasági »hozzáértése«” miatt idén feleakkora összeg állt a megyei tanács rendelkezésére a községek és a városok költségvetés-kiegyenlítésére, mint tavaly. Ezért a településvezetőktől azt kérték, hogy hogy konkrét, a törvény által előírt dokumentációval előkészített fejlesztési tervekre igényeljenek pénzalapokat.

Borboly azt is elmondta: a beérkezett igénylések elsősorban olyan projektekre vonatkoztak, amelyek javítják az életkörülményeket, és elősegítik a gazdasági fejlődéshez, ezzel pedig hozzájárulnak a fiatalok szülőföldön való maradásához, valamint a külföldön élők hazacsábításához. „A mérlegelési szempont az volt, hogy legyen kézzelfogható eredménye a fejlesztési tervnek, és tényleges támogatást jelentsen a helyi tanácsoknak” – fogalmazott Borboly a közleményben.