Felelősség és nyitottság: 24 órásra bővül a Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű műsorkínálata

Kiss Judit 2018. január 21., 15:40

Március másodikától huszonnégy órában sugároz a hatvanadik születésnapját ünneplő Marosvásárhelyi Rádió. Az újításokról Szász Attila, a rádió magyar nyelvű műsorának főszerkesztő-helyettese számolt be lapunknak.

Fotó: Facebook/Marosvásárhelyi Rádió

Huszonnégy órás lesz az immár 60. születésnapját ünneplő Marosvásárhelyi Rádió magyar adása március másodikától a Román Rádiótársaság igazgatótanácsának csütörtöki döntése értelmében. Szász Attila, a Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű műsorának főszerkesztő-helyettese elmondta, régi tervük és vágyuk, hogy azt mondhassák magukról: 24 órában sugároz a rádió.

Ennek a mostani döntésnek a legfontosabb tétje, hogy ezután 24 órában mi felelünk a tartalomért, és kevésbé az, hogy éjszaka milyen műsor megy.

Persze ez is nagyon fontos, igyekszünk éjszakára is olyan műsorkínálatot biztosítani, ami megfelel. Arra nincs sem pénz, sem humán erőforrás, hogy teljesen új tartalmat készítsünk ebben az idősávban, nem is lenne nagy értelme, hiszen éjszaka nagyon kevesen rádióznak” – fogalmazott Szász Attila. Hozzátette, az éjjeli órákban a könnyedebb tartalmú műsorokat fogják megismételni, nem pedig a kifejezetten aktualitással foglalkozókat. „Inkább tematikus műsorok lesznek hallhatóak éjféltől 1 óráig és reggel öttől hatig. Ismerjük az adáskörzetünkben élők bioritmusát, tudjuk, hogy 6 előtt már jócskán felébrednek az emberek” – magyarázta a rádió főszerkesztő-helyettese.

Mint kifejtette, a vidéken élők igényeinek megfelelően mezőgazdaságról, gazdaságról szóló műsorokat is megismételnek majd, éjjel kettőtől háromig a német nyelvű műsorokat ismétlik, a többi pedig zene lesz. „Zenében sem kívánnánk egy rádió lenni a sok közül, a kereskedelmi rádiók az aktuális pop-rock slágereket sugározzák, mi inkább a világzene felé eveznénk ebben az idősávban,

szeretnénk megmutatni a világzene sokszínűségét, és nem akarunk keretet szabni ilyen szempontból. A nyitottság lesz jellemző az éjszakai idősávra, ami az éjszakai műsort illeti”

– mondta Szász Attila. Rámutatott, a napközbeni műsorrács nem módosul egyáltalán, amit reggel hattól éjfélig sugárzott a rádió, az marad.

Szász Attila Fotó: Facebook/Szász Attila

„2013-ban bővítettük 7 órásról 16 órásra a műsorrácsunkat, az volt a legnagyobb és legfontosabb lépés, mert a napközbeni 16 óra a legfontosabb rádióhallgatás szempontjából, 2017-ben még két órával kiegészítettük ezt az időtartamot. Most a 24 órás adással lett teljes a műsor, eddig a román kulturális csatorna (Radio România Cultural) műsorát vettük át éjszaka, rádiószínházat, portréinterjúkat, hangoskönyveket lehetett hallgatni. Akik ezt szerették, nem veszítettek semmit, mert ugyanez a tartalom adáskörzetünkben több frekvencián is fogható” – részletezte Szász Attila.

Kifejtette azt is, azért időzítették március másodikára a bővülést, mert minden eddigi jelentősebb változást is ehhez a dátumhoz igazítottak: 1958. március 2-án szólalt meg először a marosvásárhelyi rádió. A Marosvásárhelyi Rádió műsorrácsa 2013-ban, szintén március másodikán, a rádió 55. születésnapján bővült napi 7 órásról 16 órásra, majd 2017 márciusában újabb két órával egészült ki.

Felvetésünkre, hogy a rádió nem hallható mindenhol az adáskörzetben kellőképpen, Szász Attila azt mondta, ez minden adónak problémája, nemcsak a vásárhelyinek.

Nagyjából Brassótól Kolozsvárig szinte minden területet lefednek, tudják, hogy hol vannak a „fekete lyukak” Az egyik térség a Gyergyói-medencének egy része: a Hargitán van az adótorony, ami be kellene sugározzon a vidékre, de egyelőre nem éri el a környék összes települését. Ugyanígy problémás az Olt völgye, ami beszűkül Tusnád körül, és Maros megyében is van egy-két kisebb régió, ahol problémás a lefedettség.

„Azonban sikerült ezen valamennyit javítani 2016-ban, amikor új frekvenciát hoztunk létre, a 96-on sugárzunk Marosvásárhelyen. Szintén ilyen megfontolásból lenne egy, bár nem a legjobb, legmodernebb, de mégis létező alternatíva: az 1323-as középhullámú frekvenciánk, ami ugyan elég nagy mértékben lefedi Maros megyén kívüli településeket is, csakhogy már nagyon kevesen akarnak középhullámon rádiózni” – mondta Szász Attila.

A rádió 60. születésnapjáról szólva kifejtette, egész évet szeretnék emlékezetessé tenni, az évfordulóra sok mindennel készülnek, amiről külön értesítik a közönséget. Több rendezvény is lesz, nemcsak március másodikán, hanem az év többi részében is.