Felmérés: kikezdhetetlen a PSD-ALDE-koalíció népszerűsége

Balogh Levente 2018. január 18., 15:42

Hiába számítottak arra az ellenzéki pártok, hogy miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) hét hónapon belül másodszor is megbuktatta saját miniszterelnökét, egy esetleg kikényszerített előre hozott választást követően magukhoz ragadhatják a hatalmat.

Fotó: PSD

Egy, a CURS közvélemény-kutató által január 3. és 10. között, 1068 fős mintán készített, csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint ugyanis a PSD most is toronymagasan vezetve megnyerné a választásokat, és tovább kormányozhatnak koalíciós partnerével, a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE).

A felmérés szerint a PSD a voksok 42 százalékát megszerezve nyerne, ami mintegy 3 százaléknyi csökkenés a 2015 decemberében elért eredményhez képest.

A második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll 27 százalékkal, ami jelentős növekedés a választáson elért 20 százalékhoz képest, de még mindig nem elég arra, hogy kilépjen az ellenzéki szerepkörből. Az ALDE ugyanis 6 százalékról 9 százalékra nőtt, vagyis a PSD-vel közösen továbbra is abszolút többségben kormányozhatna.

Nagyot zuhant viszont a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amelynek támogatottsága 9 százalékról a parlamenti küszöb átugrására éppen hogy elegendő 5 százalékra csökkent.

A Népi Mozgalom Pártot (PMP) 5 százalékon mérték, az RMDSZ-t viszont 6 százaléknyian támogatnák. A Dacian Cioloş volt technokrata kormányfő vezette Románia 100 Platform és a Victor Ponta korábbi szociáldemokrata miniszterelnök vezette Pro Románia Párt egyaránt jóval a parlamenti küszöb alatt, 2 százalékon áll.

Fontos tényező ugyanakkor, hogy nagyon magas, 43 százalékos a határozatlanok aránya. A felmérés hibahatára 3 százalékos.