„Tisztelt akasztottak erdeje!” – Autonómiát követeltek a sepsiszentgyörgyi tüntetésen

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea , Rostás Szabolcs 2018. január 17., 18:38

Tüntetést szervezett szerdán a Sepsiszéki Székely Tanács Mihai Tudose „akasztós” kijelentése miatt: a megyeszékhely főterén mintegy 150 résztvevő skandálta, hogy „Autonómiát!”.

Fotó: Toró Attila/sepsiszentgyorgy.info

A megmozdulásra a szakadó eső ellenére sokan kivonultak, a résztvevők székely zászlókat lobogtattak.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke a „Tisztelt akasztottak erdeje!” kijelentéssel köszöntötte az egybegyűlteket.

Elmondta, Mihai Tudose volt miniszterelnök lemondásával akár okafogyottá is válhatott volna a tüntetés, de a nyilatkozat óta eltelt egy hét, és azóta sem kért bocsánatot senki, „nem fortyant fel az EU”. A tiltakozás szervezői petíciót írtak Klaus Johannisnak, ezt Sánta Imre bikfalvi református lelkész olvasta fel. A dokumentumot az államelnöki hivatal mellett a prefektúrára is benyújtják, illetve számos hazai és nemzetközi fórumon nyilvánosságra hozzák.

Fotó: Toró Attila/sepsiszentgyorgy.info

Eltelt egy hét azóta, hogy Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose a székely zászló használatáért akasztással fenyegette meg a székelységet. Ezalatt a hét nap alatt sem Ön, sem más állami intézmény nem határolódott el a nemzeti gyűlölködésre uszító kijelentéstől. Sem az Ön, sem más állami intézmények felelősségét nem csökkenti Mihai Tudose lemondása!”

– áll a petícióban. A dokumentumban hangsúlyozzák: elégedetlenek az államfő passzivitásával és közönyével. Figyelmeztetik az államfőt, hogy a román sajtóban felerősödtek a magyarellenes, szélsőséges hangok, és hogy a politikai válságok nem helyettesítik a sikerélményeket, ám neki szerepet kell vállalnia, hogy a frusztrációk ne alakuljanak a nemzeti gyűlölet megnyilvánulásává.

Fotó: Toró Attila/sepsiszentgyorgy.info

A félórás tüntetés Kovács István unitárius lelkész áldásával, majd a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.

Hargita megyében más módon tiltakoznak Tudose kijelentése miatt: a nyilatkozatra reagálva az RMDSZ csíki területi szervezete arról döntött, hogy

minden csíkszéki portára eljuttatnak egy székely zászlót.

Az elsőt már szerdán átadta Borboly Csaba megyei tanácselnök, a területi szervezet elnöke, valamint Becze István ügyvezető elnök Gergely Andrásnak, Csíkszentmárton polgármesterének – tájékoztatott közleményében a szövetség. Tudose kijelentése nyomán egyébként a közösségi oldalakon napokon belül elterjedt a székely zászló jelképként való használata a profilképeken. „Arra biztatom a csíkiakat, ne csak a virtuális térben használjuk a zászlót, hanem helyezzük ki minden csíki ház homlokzatára” – hangsúlyozta Borboly.

Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

Amint arról beszámoltunk, már két feljelentést is tettek Tudose ellen kijelentése miatt. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kolozsvári ügyészségen, Corneliu Liviu Popescu ügyvéd, a Bukaresti Tudományegyetem tanára pedig a főügyészségen tett feljelentést a volt miniszterelnök ellen.

{K1}

„Nagyon súlyos, hogy mindenki hallgatott”

Illyés Gergely székelykeresztúri származású politológus úgy véli, Mihai Tudose nyilatkozata – amellett, hogy rendkívül durva és elfogadhatatlan – rossz színben tüntette fel a román politikát és a gyakran hangoztatott példás kisebbségvédelmi rendszert is.

„Védhetetlen is volt, nagy találékonyságra vall, hogy egyáltalán megpróbálta a román külügy a kármentést.

Én azt tartom nagyon súlyosnak, hogy a kijelentést sem bocsánatkérés, sem más megszólalás nem követte más politikai szereplők részéről. Az államfő hallgatott, a pártelnökök hallgattak, vagy csak az autonómia és a tárgyalás elutasítására korlátozódott a nyilatkozatuk”

– magyarázta a Krónikának a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa.

Illyés Gergely közölte, mivel nem jogász, nem tudja megítélni a volt kormányfő szavainak lehetséges jogi következményeit, mindazonáltal egy ilyen megszólalás szerinte mindenképpen alkalmas a gyűlöletkeltésre, ezért az állami intézményeknek hivatalból vizsgálniuk kellene. „És ezen egyáltalán nem változtat, hogy Mihai Tudose időközben lemondott” – tette hozzá a politikai elemző.