Keresik Bözödújfalu templomának megépítőjét

Krónika 2018. január 17., 15:17

Az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal kivitelezőt keres Bözödújfalu vízzel elárasztott és 2014-ben összeomlott katolikus templomának újjáépítéséhez.

Látványterv Fotó: Erdőszentgyörgy önkormányzata

A városháza sajtóosztályának szerdai közleménye emlékeztetett, Maros megye valamennyi RMDSZ-es vezetésű önkormányzata úgy döntött, támogatják a kezdeményezést, s ezzel együtt az eddig beérkezett adományok a szükséges összeg több mint felét teszik ki.

Az Összefogás temploma a bözödújfalusi tóban épülne meg, s a polgármesteri hivatal elképzelése szerint a cölöpökre tervezett alapozási munkálatokat már tavasszal elkezdenék

– ehhez várják szakcégek jelentkezését. Az építkezési munkálatok elvégzése mellett a kivitelezési tervet is a jelentkező vállalatnak kell elkészítenie, mivel nagyon technológiafüggő megoldásról van szó, ezért, a cég birtokában lévő technológia függvényében kell megtervezni azt. A megvalósíthatósági tanulmányban nehezítő tényezőként jelenik meg az építkezési terület talajára jellemző csúszásveszély. Az amúgy is csúszós talaj állapotát a több évtizedes elárasztás csak súlyosbította – mutat rá a közlemény.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere hangsúlyozta, fontosnak tarja, hogy ne a gazdasági nyereség miatt, vagy csak érdekből vállalja el valaki a templom megépítését.

Azt szeretnénk, ha olyan vállalat kapná meg a megbízást, aki magáénak érzi Bözödújfalu ügyét, erkölcsi meggyőződésből, szívvel-lélekkel állna a munka mellé”

– fogalmazott az elöljáró. Az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, munkanapokon 8 és 16 óra között, illetve a Bözödújfaluért Egyesületnél jelentkezhetnek azok a vállalkozók, akik úgy gondolják, a feltételeknek eleget tevő tudással és tapasztalattal rendelkeznek.

Az egykori katolikus templom helyére olyan létesítményt terveztek, amely az egykori település valamennyi felekezetét képviselné. A tervek szerint 32 cölöpre építik fel a templomhajó falait és a tornyot úgy, hogy a padlószint a vízszint fölé kerüljön. A torony kiállítások, a hajó falai által közrezárt fedetlen tér pedig rendezvények helyszíne lehet. Az építményt hídon tennék megközelíthetővé a partról.