Jöhet a cashback: legtöbb 200 lej készpénzt igényelhetnek a boltokban a vásárlók

Kőrössy Andrea 2018. január 17., 12:49

Július elsejétől igényelhetnek készpénzt a bankkártyával fizető vásárlók a kereskedelmi egységekben, miután a Hivatalos Közlönyben megjelent a vonatkozó törvény módszertana.

Fotó: Pixabay.com

Az utolsó intézkedés is megtörtént annak érdekében, hogy július elsejétől a bankkártyával fizető vásárlók készpénzt igényelhessenek a kereskedelmi egységekben, nemrég ugyanis megjelent a Hivatalos Közlönyben az úgynevezett cashbacktörvény alkalmazási módszertana – írja a Digi24 hírtelevízió portálja.

A módszertant tartalmazó 2017/949-es számú kormányhatározat alapján azok az üzletek kötelesek biztosítani a szolgáltatást, amelyeknek az előző évi üzleti forgalma legalább 10 ezer eurónak megfelelő összegű lej volt.

A hitel- vagy bankkártyával fizető ügyfélnek legtöbb 200 lej készpénzt adhatnak – attól függően, hogy mennyi pénz van a pénztárgépben –, a cashbackrendszer alapján biztosított összeget pedig külön fel kell tüntetni a nyugtán a megvásárolt termékek mellett.

A vonatkozó törvény, illetve módszertan ugyanakkor arra kötelezi a közműszolgáltatókat és a közintézményeket, amelyek adót, illetéket, bírságot vagy kamatot szednek be, hogy lehetőséget biztosítsanak ügyfeleiknek a bankkártyás fizetésre.

A cashbackszolgáltatásról egyébként a kereskedelmi egységeknek a bejáratnál jól látható helyen feltüntetett matricán kell tájékoztatniuk az ügyfeleket. A kereskedelmi egységek kezelési költséget is felszámolhatnak, de ez nem haladhatja meg az igényelt készpénz értékének 1 százalékát.

A Molnár Zsolt volt RMDSZ-es parlamenti képviselő által kezdeményezett cashbacktörvényt már 2016 novemberében kihirdette Klaus Johannis államfő.

A Temes megyei politikus akkor a Krónikának azt nyilatkozta: reményeik szerint az intézkedés radikális változást fog hozni a mindennapi életben, hiszen az emberek gyakorlatilag könnyebben hozzáférnek majd saját pénzükhöz. Ez főleg vidéken jelent minőségi előrelépést, ahol a pénzintézetek jellemzően nem ruháztak be a banki infrastruktúra kiépítésébe, például nem üzemeltek be bankautomatákat. Molnár Zsolt arra is kitért: a cashbackrendszer számos nyugat-európai országban működik évek óta. A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta: jelentős előrelépésnek számít az is, hogy a törvény a közszolgáltatást nyújtó intézményeket, illetve a különféle adókat és illetékeket beszedő állami hivatalokat a kártyás fizetés lehetőségének megteremtésére kötelezi.

„Az intézkedés nyomán egyrészt az adócsalás visszaszorulására számítunk, és mivel az emberek egyre több juttatást tudnak majd kártyára igényelni, a túlburjánzott bürokráciát is megfékezi” – fogalmazott akkor a politikus.