Nem mondanak le a kolozsvári metróról, készülhet az előtanulmány

Kőrössy Andrea 2018. január 18., 10:23

A kolozsvári metróvonal kivitelezésére vonatkozó tanulmányok elkészítésére különített el pénzt a polgármesteri hivatal, a földalattira ugyanakkor még legalább egy évtizedet kell várni.

Úgy tűnik, a kolozsvári polgármesteri hivatal komolyan gondolja a metróépítést, a 2018-as évre vonatkozó beruházási listán ugyanis 3,48 millió lejt különítettek el a földalatti tömegközlekedési vonal megvalósíthatósági tanulmányához szükséges különböző elemzésekre.

Szeretnénk felmérni, hogy milyen feltételek mellett és hogyan lehetne kivitelezni a metrót Kolozsváron.

A tanulmányok rávilágítanak arra, hogy a város dinamikája, a föld geológiai struktúrája és a térrendezés szempontjából, valamint műszaki szempontból melyik megoldás a legideálisabb” – nyilatkozta Oana Buzatu városházi szóvivő a Digi 24 hírtelevíziónak. A becslések szerint azonban a földalatti megépítésére még legalább 10 évet, de az is lehet, hogy kétszer ennyi időt kell várni. A polgármesteri hivatal azt tervezi, hogy

az észak-nyugati tengely mentén valósítanák meg a metróvonalat, amely így a Kolozsvárral immár összeépült Szászfenest vagy akár Gyalut kötné össze Apahidával.

A megyeszékhelyhez közeli településekről egyébként naponta több ezren utaznak be a kincses városba, mivel dolgoznak, vagy ott járnak iskolába. A hírtelevíziónak nyilatkozó helybéliek egyébként jó ötletnek tartják a metróépítést, mint rámutattak: a forgalom szempontjából egyre zsúfoltabbá váló kincses városban nagy szükség lenne a földalattira, hogy a felszín „fellélegezhessen”.

A kolozsvári metró megépítésének ötlete egyébként már évekkel ezelőtt felmerült, a projekt mellett Emil Boc polgármester és Dan Tarcea alpolgármester is teljes mellszélességgel kiáll. Az elöljáró legutóbb azt nyilatkozta: szeretné, ha legalább elvi vita indulna a témában, ugyanakkor arra is kitért, hogy egy ekkora beruházás több milliárd euróba is belekerülne. Tarcea eközben korábban arról beszélt: valamennyi hatástanulmány azt mutatja, hogy egy félmilliós lakosúnál kisebb városnak nem éri meg a metró üzemeltetése.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Kolozsvár lakosainak száma mintegy 330 ezer, ha pedig beleszámoljuk a környező, a kincses várossal már csaknem egybeépült települések népességét, a lakosságszám eléri 430 ezret.

Ehhez még hozzáadódik a városban tanuló körülbelül 80-100 ezer egyetemista. Ennél visszafogottabban nyilatkozott a földalatti építéséről Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester, aki nemrég a Krónikának kifejtette: a tumultus enyhítésére inkább egy – a budapesti HÉV-hez hasonló – földfelszíni vasútvonal megvalósítását támogatná, amely összekötné Kolozsvár lakónegyedeit. Ezzel Guttmann Szabolcs kolozsvári műépítész is egyetértett, szerinte a felszíni tömegközlekedés tekintetében is bőven akad még tennivaló, amíg egyáltalán szóba jöhet a metróépítés, továbbá Kolozsvár lélekszámát tekintve is a határon mozog azt illetően, hogy kifizetődő-e metrót üzemeltetni.

Romániában jelenleg csak Bukarestben működik metróvonal, Kolozsváron kívül pedig egyelőre Temesváron merült fel a földalatti kiépítése.

Nicolae Robu, a bánsági megyeszékhely polgármestere tavaly tett nyilatkozatában azt üzente Emil Bocnak: ne hagyja magát elkedvetleníteni. „Mindenki láthatja, hogy ez a két város gyors ütemben fejlődik, és nem képes a régen, más körülmények között kitalált infrastruktúrával működni” – fogalmazott Robu.