Visszakérik a grófi birtokokat Bánffyhunyadon és a környező községekben

Pap Melinda 2018. január 17., 10:47

Több ezer hektárnyi, Bánffyhunyadon és környékén található földterületért pereskedik gróf Bánffy Katalin, Bánffy Miklós leánya. A perek kimenetelét nehezíti, hogy az igénylő nem nyújtotta be a kért bizonyító iratokat.

Mintegy ötszáz hektárnyi földterületet igényel vissza peres úton Bánffyhunyadon és jóval többet a környező községekben gróf Bánffy Katalin, Bánffy Miklós leánya – erősítette meg a Krónikának Búzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester. Az elöljáró szerint

a Marokkóban, Tangerben élő 93 éves főnemes a 2016-ban indított perben mintegy félezer hektár földterületet igényel vissza a kalotaszegi régióközpontban, melyet még alapfokon tárgyal a bánffyhunyadi bíróság.

Bánffy Miklós leánya ugyanakkor jelentős, ennél sokkal nagyobb földterületeket igényel vissza a környező községekben is, és az ezek visszaszolgáltatása érdekében indított perek többségét a fellebbezést követően másodfokon tárgyalja az igazságszolgáltatás.

Búzás-Fekete Mária elmondta, a polgármesteri hivatal és helyi földosztó bizottság ellen indított per kimenetelét nehezíti, hogy a telekkönyvből nem derül ki pontosan, hogy mekkora földterületről van szó, és a felperes többszöri felszólításra sem mutatta fel a kért bizonyító iratokat.

„Vannak tisztázatlan körülmények, nem tudják pontosan, hogy mit kérnek, a bíróság kell hogy eldöntse” – mutatott rá az elöljáró.

A helyi földosztó bizottság szerint a hibásan telekkönyvezett földterületek részben egymásra tevődnek, de az sem derül ki, hogy a kért területekből mennyi van Bánffyhunyad, illetve a környező – Kolozs és Szilágy megyei – községek területén. Hozzátette, becslések alapján a város területén mintegy ötszáz hektárról lehet szó.

„Azt mindenki tudja viszont, hogy itt Bánffy-birtok volt” – ismeri el az alpolgármester.

Bizonyító iratok hiányában egyébként az sem derül ki egyértelműen, hogy Bánffy Katalinról van szó, ugyanis a felperes Jelen Tivadar Károlyné néven szerepel, és zárójelben megjelenik a Katalin. A születési dátum alapján lehet következtetni, hogy Bánffy Miklós 1924-ben született lánya az igénylő, akinek férje, a felvidéki származású Ted Jelen amerikai katonai attasé volt. Őt követte állomáshelyére, a marokkói Tangerbe, és jelenleg is ott él.

A Făclia című kolozsvári lap szerint a Bánffy-örökös Bánffyhunyad mellett még Jósikafalva (Beliș), Kiskalota (Călățele), Meregyó (Mărgău), Székelyjó (Săcuieu), Kissebes (Poieni) és Csucsa (Ciucea) községekben kér vissza nagy kiterjedésű földterületeket, legelőket és erdőket. A lap szerint Meregyó községben háromezer hektár legelőt és erdőt igényel vissza Havasrekettyés környékén, míg Székelyjó községben kétezret. Több mint ezer hektár képezi per tárgyát Csucsa területén is, de Jósikafalván is több száz hektárnyi földterület a tét.

Petru Ungur, Meregyó polgármestere a lapnak úgy nyilatkozott, hogy alapfokon a bíróság a községnek adott igazat, de az örökös újabb pert indított az ügyben. A cikk szerint az érintett községek elöljárói összefogtak, és a Kolozs megyei prefektúra jogi segítségét is kérték. A Făclia megkeresésére Marius Luca, Bánffy Katalin ügyvédje nem nyilatkozott.

Gróf Bánffy Miklós író, politikus, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, rendező, Magyarország egykori külügyminisztere az egyik legnagyobb erdélyi földbirtokkal rendelkező család tagja volt, többek között a bonchidai kastély birtokosa.

Vele férfiágon kihalt a losonci Bánffy család grófi ága. Leánya, Bánffy Katalin 1924. június 5-én Budapesten született, 1946-ban kötött házasságot Ted Jelennel. Házasságukból három gyermek született, Elisabeth, Nicolette és Dávid. Férje és fia meghaltak, egyik leánya Párizsban, másik New Yorkban él. Férje halálát követően is Tangerben maradt, ő gondozza apja írói hagyatékát. 2014-ben jelent meg memoárkötete Ének az életből címmel.