Férfi vízilabda: legyőzte a spanyolokat a megfiatalított magyar válogatott

Krónika 2018. január 16., 22:29

Magyarország válogatottja egygólos győzelmet aratott Spanyolország ellen a férfi vízilabda világliga európai selejtezőjében, a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában kedden este játszott mérkőzésen.

Zalánki Gergő (labdával) kétszer szerzett találatot a spanyolok ellen Fotó: MTI

A 9-8 arányú győzelemmel a Märcz Tamás szövetségi kapitány által irányított, a tavalyi budapesti rendezésű világbajnokság óta alaposan megfiatalított nemzeti együttes nagy lépést tett a világliga szuperdöntőjébe való bejutáshoz.

A spanyolok elleni mérkőzésen mutatkozott be a magyar válogatottban a mindössze 19 éves miskolci játékos, Vadovics Viktor.

Az újjáalakuló együttes összetételének érdekessége, hogy hosszú idő után először szerepelt három balkezes játékos (Vadovicson kívül Vámos Márton és Zalánki Gergő) a rosszkéz oldalon, ugyanakkor Mezei Tamás center is balkezes. Korábban a Benedek Tibor, Kiss Gergely és Madaras Norbert alkotta balkezes trió játszott egyszerre a nemzeti együttesben.

A Hódmezővásárhelyen rendezett összecsapáson – amelyet megelőzően a háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső emlékére domborművet és emlékfalat avattak az uszodában –
a csoport két veretlen csapata találkozott egymással, hiszen amíg a magyarok vendégként, addig a spanyolok otthon győzték le korábban a hollandokat. Az amúgy szoros mérkőzésen a negyedik negyedet Jansik Szilárd gyönyörű csele után Bedő Krisztián gólja vezette fel, így először a mérkőzésen kétgólos különbség alakult ki a magyarok javára. Akiknek lett volna lehetőségük lezárni a mérkőzést, de hibáztak, majd hátul kissé elaludtak, ezt kihasználva a spanyolok szűk két perccel a vége előtt feljöttek egy gólra. Egy perc volt hátra, amikor újabb emberelőnyt hagyott kihasználatlanul a magyar válogatott, a spanyolok az egyenlítésért támadhattak, de Erdélyi labdaszerzése eldöntötte a mérkőzést.

A csoport következő fordulójában a magyarok szabadnaposak lesznek, majd március 20-án a hollandokat látják vendégül. A férfiaknál a Szuperdöntőben Európát négy csapat képviseli, a csoportelsők és az esetleges rendező, vagy a csoportelsők és a legjobb csoportmásodik.

Férfi világliga, C csoport, 3. forduló:
Magyarország-Spanyolország 9-8 (2-2, 3-2, 3-3, 1-1)
---------------------------------------------------
a magyar csapat gólszerzői: Manhercz, Vámos, Zalánki 2-2, Török, Bátori, Bedő 1-1