Mégis megépítik a medveátjárókat a Lugos és Déva közötti autópálya-szakaszon

Kőrössy Andrea 2018. január 15., 15:41

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) hamarosan kiírja a versenytárgyalást a Lugos és Déva közötti autópálya-szakaszon tervezett medveátjárók megépítésére.

Munkálatok a Temes megyei Marzsina közelében Fotó: Opiniatimisoarei.ro

Ez lesz az utolsó lépés annak érdekében, hogy a dél-erdélyi sztrádát teljes hosszában összekapcsolják az európai autópálya-hálózattal,

a szakasz elkészülte nyomán ugyanis Nagyszebentől immár a nagylaki határátkelőig lehet majd autópályán közlekedni.

Alin Şerbănescu, a CNAIR szóvivője az Economica.net gazdasági portálnak azt nyilatkozta: a licit kiírásához szükséges iratcsomót február folyamán küldik el a közbeszerzésekért felelős ügynökségnek (ANAP). A Lugos és Déva közötti sztrádát elvileg még idén befejezik, a medveátjárókat magában foglaló szakasz ugyanakkor a tervek szerint csak 2021-re készül el.

A medveátjárók ügye tavaly kisebb botrányt kavart kormányzati szinten, miután Sorin Grindeanu volt miniszterelnök arra panaszkodott, hogy a Lugos–Déva-autópálya egyik szakaszának költségei megkétszereződtek, mivel 2009–2010 környékén, Emil Boc kormányfő mandátuma idején a kabinet kérésére beiktatták a tervbe a nagyvadaknak szánt átjárókat. Holott Grindeanu szerint „nincsenek is medvéink”.

A volt miniszterelnök tavaly úgy fogalmazott: átjárók nélkül a szakasz 108 millió euróba került volna, a pluszépítményekkel viszont 220 millió euróra emelkedtek a költségek, szerinte „ez újabb példa arra, hogyan keserítjük meg a saját életünket”.

Ennek nyomán az akkor a közlekedésügyi tárcát vezető Răzvan Cuc azt nyilatkozta: egyeztetni fog az Európai Bizottság illetékeseivel arról a lehetőségről, hogy lemondanak a medveátjárókról, és visszatérnek az eredeti tervhez. Végül tavaly augusztusban a szaktárca részlegesen felbontotta a Lugos–Déva-sztráda 2-es jelzésű szakaszára vonatkozó szerződést, amelyből így kikerült az átjárókat magában foglaló rész.

A 2-es szakaszt egyébként az olasz Salini Impregilo és a Secol vállalkozások alkotta konzorcium építette meg, a 28 kilométeres szakaszból pedig 9 kilométer hosszúságú az a rész, ahol az átjárók helyet fognak kapni, erre fogják februárban kiírni a licitet.