Vincze Loránt FUEN-elnök aljasnak tartja Tudose kijelentését

Krónika 2018. január 12., 23:19

Vincze Loránt FUEN-elnök szerint Mihai Tudose miniszterelnöknek a romániai magyarságot érintő nyilatkozata aljas, és nem lehet más következménye, mint a kormányfő lemondása.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke pénteken a Facebook-oldalán háromnyelvű posztban reagált Tudose nyilatkozatára és a román külügyminisztérium álláspontjára.

Vincze Loránt szerint az ügy kapcsán a román külügyminisztérium által közzétett nyilatkozat megszokott stílusában a legmagasabb szintű kisebbségvédelmi standardokról szól.

Íme, ezek a standardok akasztófára küldenek bárkit, aki új kisebbségvédelmi intézkedéseket javasol.

A miniszterelnök nyilatkozata nem az egységre, a toleranciára és a kölcsönös megbecsülésre vonatkozó felhívás, nem fog hozzájárulni a bizalom erősítéséhez a román-magyar kapcsolatban és nyoma sincs benne bármilyen európai értéknek” – fogalmaz állásfoglalásában a FUEN erdélyi elnöke.

Vincze Loránt úgy véli, a román miniszterelnök kijelentése minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy a romániai magyarok még nagyobb elszántsággal, erős közösségként kövessék saját célkitűzéseik megvalósítását, beleértve az autonómiaformákat is. „A FUEN által az európai kisebbségek kitartóan támogatni fogják ezen törekvések sikerre vitelét” – szögezte le Vincze Loránt.

A román kormányfő nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízió szerda esti műsorában hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok hétfőn elfogadott közös autonómianyilatkozatáról kérdezték. Tudose egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.