Az RMDSZ bocsánatkérésre szólította fel a székelyeket „akasztó” kormányfőt

Balogh Levente 2018. január 11., 17:00

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Mihai Tudose kormányfő a középkort idéző üzenetet fogalmazott meg szerdán este a Realitatea hírtelevízióban.

Mihai Tudose Fotó: gov.ro

„Nem lehet szó ilyen autonómiáról a székelyek számára” – tette hozzá a telefonon bejelentkező miniszterelnök.

„Tudose kormányfő megfenyegette és megsértette a székelyföldi magyar közösséget. Az lehet, hogy nem ért egyet egy politikai projekttel, de nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet”

– írta Twitter-üzenetében Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ nyilvános bocsánatkérésre szólította a kormányfőt.

A miniszterelnök szerdán késő este a Realitatea hírtelevíziónak kijelentette: a magyar pártok felvetését nem szabad figyelmen kívül hagyni, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki.

„Az a véleményem, hogy ez csak az idei évre vonatkozik. Egy zászlókitűzési kísérlet, hogy mi rájuk vessük magunkat, hogy nekik aztán legyen okuk ránk vetni magukat. Így pedig a centenárium éve (Erdély és Románia egyesülése centenáriumának az éve) a mosogatólé szomszédok közötti egymásra loccsantásának az éve legyen” – fogalmazott a miniszterelnök.

Mihai Tudose arra is kitért, hogy az autonómiaterveket összehangoló magyar pártok nem képviselnek jelentős politikai erőt Romániában. „Ezek ott vannak náluk (a magyaroknál) az udvarban. Nem kell semmibe venni őket, de nem is kell nagyon lobbanékonyan viszonyulni a kérdéshez" – jelentette ki a miniszterelnök. A műsorvezető kérdésére, hogy „akkor az az ön válasza, hogy ez (az autonómia) kizárt?" Mihai Tudose azt felelte: „nem lehet szó róla”.

{K1}