Késnek a fizetések, módosították a tanügyi bérek átutalásának módját

Bíró Blanka , Molnár Rajmond 2018. január 11., 11:09

Egy tavalyi módosítás miatt késik a pedagógusok decemberi bére, amelyet ezentúl nem a helyi önkormányza­tokon, hanem a tanfelügyelőségeken keresztül utalnak ki az iskoláknak.

Fotó: Barabás Ákos

Adminisztratív változás okozza a pedagógusok decemberi bérének késését, az oktatási minisztérium döntése nyomán ugyanis változott az összegek átutalásának módja – erősítették meg a lapunknak nyilatkozó szakemberek Liviu Pop oktatási miniszter kijelentéseit. A késlekedés tényére Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője hívta fel a közvélemény figyelmét: a politikus Facebook-oldalán közölte, hogy a tanügyben dolgozók juttatása a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) „hozzá nem értése miatt késik”.

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő elmondta: a pedagógusok eddig minden hónap 5-e és 15-e között kapták meg bérüket attól függően, hogy a helyi önkormányzatok melyik napot jelölték ki az átutalásra.

Mostantól a közoktatásban dolgozók egységesen, a hónap 14. napján – ha ez hétvégére esik, a megelőző utolsó munkanapon – kapják kézhez fizetésüket.

A szaktárca tavaly végrehajtott módosítása ugyanakkor elsősorban a kifizetés módjában okoz változást: eddig a béralap az állami költségvetésből a helyi önkormányzatokhoz került, amelyek folyósították az összeget az iskoláknak. Ettől az évtől teljes mértékben az oktatási minisztérium büdzséjéből fedezik a fizetéseket, a szaktárca pedig a megyei tanfelügyelőségeken keresztül osztja ki a juttatásokat.

Görbe Péter szerint a módosításra azért volt szükség, mert a tanügyi szakszervezetek többször jelezték, hogy változtatni kellene a fizetések átutalásának módján. Arra hivatkoztak, hogy év elején rendszerint késett az oktatók bére, mivel több önkormányzat késve fogadta el az évi költségvetést.

„Csak az utalás időpontja változott”

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő is megerősítette, hogy mindössze adminisztratív jellegű átállásról van szó. A Krónikának kifejtette:

a pedagógusokat időben tájékoztatták arról, hogy az eddigi 5-e helyett a hónap 14. napján fogják ezentúl folyósítani a béreket.

„Valójában nem késnek a fizetések, hanem megváltozott az utalás időpontja” – magyarázta Kiss Imre. Egyébként ebben a hónapban, mivel 14-e vasárnapra esik, a tanügyben dolgozók január 12-én kapják meg bérüket. A háromszéki főtanfelügyelő azt is közölte: tulajdonképpen nem történt jelentős változás azzal, hogy immár nem az önkormányzatokon keresztül folyósítják a tanügyi béreket, hiszen eddig is a tanfelügyelőség koordinálta a kifizetéseket, csak a központból utalt pénzek átmentek az önkormányza­tok számláján is.

Nem lehet központosításról beszélni, hiszen eddig is a központi költségvetésből érkeztek a pénzek, most csak kiiktattak egy közbeeső lépést, ezzel valójában egyszerűsítették a folyamatot”

– részletezte Kiss Imre. Ezt megerősítette Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester is, aki lapunknak elmondta: az önkormányzat büdzséjén gyakorlatilag csak „átfolyt” a pedagógusbérekre szánt összeg.

Remélik, hogy nem csökken a pedagógusok bére

Kiss Imre ugyanakkor arra is kitért: a társadalombiztosítási járulék egy részének az alkalmazottakra való átruházása nyomán várhatóan nem változik a pedagógusok bére, bár ez a gyakorlatban csak februárban derül ki. Hozzátette:

bár a tavalyi utolsó kormányülésen megnövelték a fejkvótát – a tanintézetek minden gyerek után az eddigi évi 3740 lej helyett 4413 lejt kapnak –, ez továbbra sem fedezi a béralapot.

A vonatkozó rendelet ugyan még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, de az előzetes számítások szerint a megemelt fejkvótából befolyó összeget is Bukarestből kell kiegészíteni a fizetések biztosításához.

Raluca Turcan bejegyzésére egyébként Liviu Pop oktatási miniszter ugyancsak a Facebookon reagált. A tárcavezető azt ígérte: az összes tanügyi alkalmazott meg fogja kapni január 12-én, de legkésőbb 15-én decemberi bérét. A miniszter arra is kitért: eddig csak bizonyos oktatási tevékenységeket álltak kizárólag a tanügyi tárca büdzséjéből, például a diákoknak járó ösztöndíjakat, a tanulók ingázásának, valamint az országos vizsgák megszervezésének költségeit.