Eurovíziós visszhang a tordai sóbányából

Bede Laura 2018. január 10., 14:06

A tordai sóbánya egyik leglátványosabb helyszínén, a 86 méter mélységű Rudolf-aknában szervezik meg február 11-én az Eurovíziós Dalfesztivál romániai középdöntőjének egyikét.

Nyolcvanhat méter mélységben mutathatják meg tehetségüket február 11-én az Eurovíziós Dalfesztivál romániai középdöntőjébe került versenyzők, mivel a Kolozs megyei Tordán található sóbánya ad otthont az öt válogató egyikének. Simona Baciu, a létesítmény igazgatója a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hamarosan elhelyezik a színpadot a Rudolf-aknában, és ezután határozzák meg a helyszín befogadóképességét, hiszen a különleges rendezvényen a közönség is részt vehet.

Szerettünk volna valami egyedülállót létrehozni, innen jött az ötlet, hogy a tordai sóbányában szervezzük meg az Eurovíziós Dalfesztivál egyik középdöntőjét.

Torda polgármesteri hivatala a Román Televízióval (TVR-vel) együttműködésben rendezi meg a válogatót, amely egyrészt népszerűsíti a várost, másrészt a sóbánya európai uniós szinten is a televíziós műsorok helyszínévé válhat” – fogalmazott Cristian Matei, Torda polgármestere.

A tordai sóbányában még a rómaiak idején elkezdődött a kitermelés. A bányát 1932-ben zárták be, 1992-ben nyitották meg újra a nyilvánosság, főként a légzőszervi problémákkal küzdő betegek előtt.

2008 és 2010 között a létesítményt korszerűsítették, a munkálatokra európai uniós forrásokból közel 6 millió eurót fordítottak. 2010 januárjában nyitotta meg újra kapuit. A felújított létesítmény avatóján a város polgármestere azt mondta, arra számítanak, hogy 2015-ig 185 ezer turista látogat el a gyógykezelőközpontba.

A Kolozs megyei létesítményt 2015-ben látogatottsági rekordot döntött meg: 548 ezren keresték fel, ami 15 százalékos (70 ezer fős) növekedést jelent a 2014-ben regisztrált adathoz képest. A turisták több mint harmada külföldről érkezett,

olyan országokból, mint Magyarország, Németország, Lengyelország, Csehország vagy Izrael. 2015-től, az első romániai föld alatti helyszínként, virtuálisan is bejárható a tordai sóbánya a Google Street View segítségével. A szolgáltatás főként azok számára hasznos, akik több ezer kilométerről érdeklődnek Románia egyik legkeresettebb turisztikai látványossága iránt. Az applikáció révén panorámaképek láthatók a föld alatti tér belsejéről, de virtuálisan megtekinthető a Ferenc József-galéria, a 13 emeletes Rudolf-akna és a Terézia-bányában található tó is.

A dalfesztivál öt romániai középdöntőjét különböző váro-sokban szervezik, a hírügynökség értesülései szerint az országos döntőt február 25-én tartják a kolozsvári új sportcsarnokban. Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét május 12-én rendezik Lisszabonban.