Eugen Tomac: a magyar pártvezetők béketűrésünket tesztelik

Hírösszefoglaló 2018. január 09., 09:50

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának ügyvezető elnöke azt nyilatkozta hétfőn, hogy az RMDSZ, az MPP és az EMNP elnökeinek közös állásfoglalása az autonómiaelképzelések összehangolásáról „durva provokáció, amelynek az a célja, hogy fölösleges feszültséget keltsen Romániában”.

Eugen Tomac Fotó: Facebook

„Fel vagyok háborodva a magyar politikai vezetők provokatív magatartásától a centenáriumi év kezdetén (...) A magyar pártok tette megengedhetetlen és elítélendő, mert megosztja a román társadalmat” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Tomac.

{K1}

A PMP ügyvezetője hozzátette, hogy a román állam mindig megértéssel fordult a kisebbségek felé.

Ezzel szemben a magyar vezetők kihívóan viselkednek és béketűrésünket tesztelik, amelyet már így is túlságosan kiterjesztettünk. Azt gondoljuk, hogy itt kellene leállniuk.

Különben az ilyen radikális, provokatív hozzáállás csapdába ejti a magyar anyanyelvű román állampolgárokat is, zavart okoz, széthúzáshoz és szélsőséges retorikához vezet, amelyeknek nincs helyük a társadalomban. Megengedhetetlen, hogy 2018-ban eltűrjük, hogy román állami méltóságot viselő személyek ilyen tettekre ragadtassák magukat” – jeletette ki Tomac.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Biró Zsolt, az MPP elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke hétfőn egy közös állásfoglalást írt alá, amelyben területi autonómiát kérnek Székelyföldnek és sajátos jogállást a Partiumnak.

{K2}

{K3}