Kétértelmű véleményezést fogalmazott meg a bukaresti kormány a vásárhelyi iskola ügyében

MTI 2018. január 08., 17:58

A bukaresti kormány támogatja a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, de arra figyelmezteti a parlamentet, hogy alkotmánysértő lehet, ha iskolaalapítóként lép fel.

Fotó: Haáz Vince

A Tudose-kabinet december végén elfogadott véleményét hétfőn ismertette az Adevărul című hírportál. A kormány két hajóban evez című cikk szerint

a kabinet pozitívan véleményezte az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet, ugyanakkor „elismerte”, hogy az eljárás alkotmányossága vitatható.

A kormány megállapította, hogy a tervezet szerint a parlament „kivételes módon” akar törvénnyel létrehozni egy középiskolát, ám megítélése szerint erre nincs szükség, az oktatási intézmény a szokott módon, miniszteri rendelettel is megalapítható lenne. A kabinet szerint ugyanakkor a parlament beavatkozását olyan ügybe, amely a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik, alkotmánysértésként is lehet értelmezni.

A dokumentum – az ellenérvek felsorolása után – mégis azt a következtetést fogalmazza meg, hogy a kormány támogatja a törvénytervezet elfogadását a „véleményezésben megfogalmazott megjegyzései és javaslatai figyelembevételével”.

A kormánydokumentum ellentmondásosságának magyarázataképpen az Adevărul felidézte, hogy a törvénytervezet képviselőházi vitáját „vérre menő alkudozás” előzte meg a szociálliberális kormánytöbbség és az RDMSZ között.

Az ellenzéki lap szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) vállalta, hogy támogatja a magyar érdekképviselet oktatási tervezeteit, „cserébe” pedig az RMDSZ megszavazta az igazságszolgáltatás átszervezését.

A bukaresti képviselőház tavaly december 21-én megszavazta a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, a végső döntést azonban a kétkamarás román parlament szenátusa hivatott meghozni.

A Maros megyei tanfelügyelőség szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését egy 2015-ben kezdődött, az iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárásra hivatkozva. Az intézkedés következtében a magyar kormány bejelentette, hogy csak akkor fogja támogatni Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), ha Bukarest megnyugtatóan rendezi a tanintézet jogi státuszát.