Kormányátalakításhoz vezethet a Dragnea és Tudose közötti rivalizálás

Balogh Levente 2018. január 04., 17:48

A jelenleginél kevesebb személyből álló kormány megalakításának lehetőségét vetette fel Niculae Bădălău, a PSD ügyvezető elnöke. A háttérben a pártelnök és a kormányfő közötti rivalizálás állhat.

Fotó: Gov.ro

Kormányátalakítás, és egy jóval kisebb kabinet létrehozásának lehetőségét lebegtette meg csütörtökön Niculae Bădălău, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke. Bădălău a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva arról is beszélt, hogy a pártnak jót tenne egy rendkívüli kongresszus, hogy új életet leheljen politikai célkitűzéseibe. Hozzátette, a párt országos végrehajtó testülete hamarosan összeül, és dönt arról, hogy szükséges-e a kormányátalakítás, illetve össze kell-e hívni egy újabb kongresszust.

A politikus szerint előfordulhat, hogy a jelenlegi, 24 főből álló kabinet helyett egy karcsúbb, 16 tagból álló kormány alakul a hatékonyabb működés érdekében.

Bădălău bejelentése olyan körülmények között hangzott el, hogy a kiszivárgott hírek szerint a PSD-n belül többen is a pártelnök, Liviu Dragnea ellen fordultak, miközben Dragnea igyekszik megakadályozni, hogy Mihai Tudose miniszterelnök veszélyeztethesse a pozícióját a párt élén. Ugyanakkor a PSD egy másik vezető politikusa,

Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, a rendkívüli kongresszus nem jelentené a legjobb megoldást, és álláspontja szerint a kormányt nem kellene átalakítani, mivel az jelenlegi összetételében is jól működik.

A HotNews hírportál értesülései szerint Dragnea és Mihai Tudose miniszterelnök között 2017 utolsó hetében is konfliktus robbant ki, miután Dragnea felkereste Tudosét annak irodájában, és arra kérte, ne jelentesse meg a Hivatalos Közlönyben az Országos Ásványkincsügynökség vezetője, Gigi Dragomir leváltásáról szóló határozatot. Dragomirt még október 4-én nevezték ki úgy, hogy semmilyen tapasztalattal sem rendelkezett az érintett területen, ugyanakkor kinevezése és hivatalban tartása mellett a PSD egyik olyan helyi kiskirálya kardoskodott, aki Dragneát támogatja. Tudose ugyanakkor nem tett eleget a kérésnek.

Eközben a kormány azon rendeletét, amelynek értelmében a három miniszterelnök-helyettes saját, államtitkárokból és tanácsosokból álló apparátust kap, elemzők úgy értelmezik, hogy ezáltal Tudose próbálja meg szorosabban magához kötni az érintetteket.

A portál értesülései szerint Dragnea már előkészítette a terepet a Tudose elleni végső támadáshoz, ehhez szükséges a rendkívüli kongresszus összehívása. A lehetőleg még február előtt megtartandó kongresszuson Dragnea egyik legfőbb célja az, hogy megerősíttesse pozícióját az elnöki tisztségben.

Fotó: Psd.ro

Dragnea múlt héten maga is beszélt arról, hogy januárban a koalíció fontolóra veszi, szükséges-e a kormányátalakítás. Mint fogalmazott, eddig nem volt idejük dönteni ebben a kérdésben, de a kisebbik kormánypárt (ALDE) elnökével, Călin Popescu-Tăriceanuval és a kormányfővel folytatott megbeszéléseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy januárban fontolóra veszik, szükséges-e vagy sem a kormányátalakítás.

Dragnea hozzátette: elégedett a kormány ez évi tevékenységével, de jövőre még nagyobb hatékonyságot vár el a kormánytól.

Mihai Tudose kormányfőről úgy nyilatkozott: elégedett a tevékenységével, de szeretné, ha a miniszterelnök több higgadtságról tenne bizonyságot. Tudose erre úgy replikázott: nem tud higgadt lenni, lévén, hogy vannak területek, amelyeken 27 éve nem történt előrelépés – például az autópályák és a kórházak helyzete. Azt is közölte, hogy az esetleges átalakítások nem csupán a kormányt, hanem a neki alárendelt intézményeket is érinthetik.

Mint ismeretes, a koalíció nyáron saját kormányfőjét, Sorin Grindeanut buktatta meg bizalmatlansági indítvánnyal, mivel Dragnea elégedetlen volt vele, de már a Tudose-kormány néhány miniszterét is lecserélték.