Zenés vígjátékokkal búcsúztatják az óévet az erdélyi színházak

Bede Laura 2017. december 29., 18:32

Shakespeare-komédiával, Goldoni-darabbal, különleges szilveszteri produkciókkal várják a közönséget az erdélyi magyar színházak az év utolsó napjaiban.

Terítéken. A Fekete Péterrel zárja az évet a marosvásárhelyi színház Fotó: Bereczky Zsolt

Szilveszterkor és az új évben is számos előadást tűzött műsorra a csíkszeredai, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi és nagyváradi színház.

A kaktusz virága a Csíki Játékszínben

Óévbúcsúztató ünnepi előadásra várja a közönséget december 30-án 19 órától a Csíki Játékszín: Pierre Barillet – Jean-Pierre Grédy szerzőtársak A kaktusz virága című zenés vígjátékát mutatják be. A Kányádi Szilárd rendezésében készült produkció zenéjét Nádas Gábor, a dalszövegeket Szenes Iván jegyzi, főbb szerepekben: Dálnoky Csilla, Kozma Attila, Sándor Anna, Kosztándi Zsolt; fordító: Bognár Róbert.

A párizsi sztárfogorvos és szájsebész, Julien nők sokaságát bolondítja magába.

Hogy ne kelljen lehorgonyoznia egyik kalandja mellett sem, gyűrűt húz, és háromgyermekes családapaként mutatkozik be a hölgyeknek. Így találkozik a húsz évvel fiatalabb Antoniával, akinek kész lenne megkérni a kezét is, de ahhoz előbb el kell válnia a kitalált feleségétől. A lelkiismeretes Antonia ragaszkodik hozzá, hogy megismerkedjék Julien nejével a válás előtt. Végső elkeseredésében Julien a tíz éve mellette dolgozó asszisztenséhez, a kaktusznak gúnyolt Stéphanie Vigneau kisasszonyhoz fordul segítségért.

Fekete Péterrel szilveszterezik a marosvásárhelyi színház

A Tompa Miklós Társulat Somogyi Gyula–Eisemann Mihály–Zágon István Fekete Péter című operettjével búcsúztatja az óévet és köszönti a 2018-as új esztendőt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. A Keresztes Attila rendezésében készült darab előbemutatója december 30-án 19 órától tekinthető meg, a bemutató előadás pedig december 31-én 19 órától lesz a teátrum nagytermében; érvényesek a Bernády György-mecénás- és a Kemény János-bemutatóbérletek. Főbb szerepekben: László Csaba, Sebestyén Aba, Kiss Bora, Hollai-Heiser Anna, Galló Ernő.

A jóval az operett aranykora után, a második világháború idején írott történet végtelenül egyszerű:

a kétbalkezes Fekete Péter bármihez nyúl, bárkivel kerül kapcsolatba, az illetőt garantáltan valami romlás vagy kár éri. A színészi pályára vágyó (de attól természetesen eltiltott) úrilány kisegítő pincérnek alkalmazza őt házavató estélyükre. Ezzel kezdetét veszi a szerencsétlenségek sorozata, apró balesetektől a botrányig, amelyek a bimbózó szerelmi szál(ak)ra kifejezetten jó hatással vannak. Fekete Péter pechje olyannyira kiszámítható, hogy egyenesen üzleti vállalkozást alapítanak rá. A szerencsétlenség és a pech azonban nemcsak a címszereplő elidegeníthetetlen tulajdonsága, hanem a sziporkázó vígjátéki helyzetsorozat legfőbb mozgatórugója is.

Az idei zenés produkció a szaloncsárdás ritmusa helyett a két világháború között hódító tánczenékkel búcsúztatja az óévet. A címszereplő Fekete Péter öcsém kezdetű belépője mellett elhangzanak a Szerelemhez nem kell szépség, a Holdvilágos éjszakán vagy a Lesz maga juszt is az enyém című slágerek is. Az előadás 2018. január 2-án (szabadelőadás) és 3-án (Delly Ferenc-bérlet) 19 órától, illetve 4-én (Kántorné-bérlet) 17 órától is megtekinthető. Jegyek válthatók a Kultúrpalotában működő jegyirodában, a színházi jegypénztárban és az interneten.

Goldoni-darab a sepsiszentgyörgyi színpadon

Egy napsütéses, olasz tájról szóló, latin vérmérsékletű történettel, Carlo Goldoninak a Chioggiai csetepaté című vígjátékával várja a közönséget december 31-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A Sardar Tagirovsky rendezésében készült produkció főbb szereplői: Nemes Levente, Szakács László, D. Albu Annamária, Beczásy Áron.

Goldoni a 18. században olyan vígjátéki trükköket kevert ki velencei „boszorkánykony­hájában”, amelyek az ártatlannak tűnő heccelődések, kibeszélések, összecsapások, félreértések és felismerések révén mindannyiunkat megnevettetve járják körül a házasságkötés örök érvényű ellentmondásait.

Carlo Goldoni vígjátékának egészét belengi egyfajta lágy melankólia, amely engedi megcsillanni a közösség emberi dimenzióját, valamint a heves és zajos veszekedések mögött meghúzódó egyéni sorsokat.

Olasz dinamika. Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című vígjátékát viszik színre Sepsiszentgyörgyön Fotó: Barabás Zsolt

Az előadásra jegyek válthatók a városi szervezőirodában, illetve a www.biletmaster.ro oldalon. A szilveszteri előadást követően január 3-án 19 órától lesz az előadás hivatalos bemutatója, valamint január folyamán még két alkalommal is megtekinthetik a nézők, 6-án 19 órai, 17-én 18 órai kezdőidőpontokkal.

Szerelmi történetek, bonyodalmak a Figuránál

Shakespeare-komédiával zár­ja az idei évet a gyergyószentmik­ló­si Figura Stúdió Színház: a székely­udvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal koprodukcióban készített Felsültek vs. szerelem című darabot mutatják be december 30-án 19 órától. A Zakariás Zalán rendezésében készült produkció főbb szereplői: Antal Csaba, Nagy Norbert, Veres Lehel, Pásztor Márk.

A történet William Shakespeare Lóvátett lovagok drámájából indul ki, nőkkel és férfiakkal, szerelmesekkel és szenvedőkkel, valamint a szilveszteri hangulatot idézve: fogadalmakkal és azok megszegőivel.

Navarra királya és három kísérője a celebek mámorával hozza meg az új törvényt: egyetlen élvezet lesz elfogadható csupán, és az a tanulmány öröme. Ennek megtartásához a legfontosabb intézkedés kitiltani a nőket az udvarból. Mi történik, ha négy hírnévhajhász férfi fogadalmat tesz az önmegtartóztatásra? Valószínűleg semmi, ha magukban maradnak, szerencsétlenségükre azonban, nem sokkal a fogadalom megtétele után, négy nő érkezik a kastélyba. A francia királylány és három udvarhölgye méltó ellenfélnek bizonyul a hiú emberek küzdelmében.

Ezek után már csak Shakespeare különleges verbális poénokra épülő szövege, valamint korunk szerelmi küzdelmeit idéző verselései tehetik még izgalmasabbá az így kialakuló bonyodalmakat. Az előadásra jegyek válthatók 15 és 19 óra között a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban. Helyfoglalás és információk a 0752-227011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail-címen.

Egy taxisofőr történetét viszi színre a kézdivásárhelyi társulat

A városi színház tavalyi szilveszteri vígjátéka minden idők egyik legsikeresebb kézdivásárhelyi előadása volt, ezért idén is hasonló produkcióval várja közönségét a teátrum. A Bigámia című előadást a Vigadó Művelődési Ház nagytermében játssza a társulat december 31-én 18 órától. A szerző ezúttal is Ray Cooney, a rendező Kolcsár József, a színészek között pedig Lung László Zsoltot, Márdirosz Ágnest, Kiss Lászlót és Daczó Zádort is viszontláthatják a nézők.

John Smith londoni taxisofőrnek két felesége és párhuzamos élete van, melyek nagyon pontos ütemterv szerint működnek.

Noteszébe mindig feljegyzi, hogy kinél, mikor, mennyit kell tartózkodnia ahhoz, hogy életének hazugságokra épített kártyavára nehogy meginogjon. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor John szolgálat közben egy idős hölgy segítségére siet, azonban fejbe verik, és egy kórházban tér magához. Ez felborítja az ütemtervét, és mivel feleségei hiába várják, aggódni kezdenek, és mindketten értesítik a rendőrséget. A hurok szorulni kezd John körül, ő pedig barátját, Stanley-t kéri meg, hogy segítsen félrevezetni a feleségeket és a rendőrtiszteket, mert belegondolni is rossz, mi történne, ha kiderülne a teljes igazság. Az előadás január 3-án és 4-én 19 órától is megtekinthető.

Zenés vígjáték a Szigligeti Színházban

A nagyváradi Szigligeti Színház tájékoztatása szerint a szilveszteri bemutatóra minden jegy elkelt, de a január 2-án 19 órától tartandó ünnepi előadására még lehet jegyet váltani:

a Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés vígjátékban a Szigligeti Társulat tizenhat színművészével számtalan epizódszereplő és egy hétfős kamarazenekar működik közre.

Rejtő Jenő regényparódiáját Hamvai Kornél alkalmazta színpadra, zenéjét Darvas Benedek, a dalszövegeket Varró Dániel jegyzi, az előadást pedig Porogi Dorka rendezi, aki először dolgozik együtt a nagyváradi társulattal.

A Vesztegzár a Grand Hotelben című előadást januárban még háromszor láthatja a közönség a következő időpontokban: január 6-án 17 órától (Papp Magda-bérlet), január 7-én 19 órától (Halasi Gyula-bérlet) és január 31-én 19 órától (Ady Endre-bérlet). Jegyek a színház jegypénztárában (hétfőtől péntekig 14–19 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.